Wednesday 11 June 2014

RAZLIKA IZMEĐU ISKUŠENJA I KAZNE


Ako je nedaća posljedica djela pokornosti Allahu poput povrede u borbi na Allahovom putu, gubljenja novca tokom hidžre, gubljenja posla zbog prihvatanja islama ili što neko pokušava da slijedi Sunnet Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem onda je nedaća iskušenje.Ko god ga podnese sa strpljenjem biće nagrađen a ko god se bude srdio radi toga prizvat će na sebe Allahovu srdžbu.


Ako je nedaća zbog griješnih djela poput bolesti uzrokovane pijenjem alkohola,korištenjem droga i sl. onda je nedaća kazna od Allaha.Požuri ka ostavljanju griješnih djela i vrati se Allahu pokajanjem i traženjem oprosta.U drugom slučaju znaj da su ahiretske kazne daleko žešće i nepodnošljive.Ako nedaća nije povezana ni sa dobrim djelom ni sa grijehom poput drugih vrsta bolesti,gubljenja djeteta, neuspjeha u poslu i sl. onda čovjek treba da pogleda na svoja djela jer su nedaće u većini slučajeva posljedice čovjekovih djela.U drugom slučaju, Allah je dao tu nedaću kako bi iskušao tvoje strpljenje.


Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao:"Kada džehennemlija, koji je najviše uživao na dunjaluku, bude izveden na Sudnji dan, bitće samo na momenat stavljen u Džehennem i upitan:- Sine Ademov, jesi li ti ikad vidio kakvo dobro? Jesi li ikad kakvog užitka osjetio?- Ne, tako mi Allaha, Gospodaru!- A i džennetlija, koji je najviše patio na dunjaluku, kada bude izveden na Sudnji dan i bude na momenat stavljen u Džennet i upitan:- Sine Ademov, jesi li ti ikad vidio kakav jad? Jesi li ikad kakvu patnju iskusio? - reći će:- Ne, tako mi Allaha, Gospodaru! Nisam vidio nikakav jad, niti sam kakvu patnju iskusio."


Uvijek imaj na umu


· Nedaće i blagostanje su iskušenje za tebe· Sve što Allah odabere za tebe, dobro ili zlo, je u tvoju korist· Sve što te zadesilo nije te moglo mimoići a sve što te mimoišlo nije te moglo ni zadesiti· Strpljenje je obavezno· Nagrada je samo onima koji su strpljivi sa Allahovom odredbom· Panika i nestrpljenje ne mogu spriječiti Allahovu odredbu· Žaljenje je kontradiktorno saburu· Jedino Allah te može zaštiti od zla i olakšati tvoje nedaće.


izvor: isukana sablja @ facebook

No comments:

Post a Comment