Friday 9 March 2018

Riječ istine o Seidu Kutbu


Pitanje:
Posjedujem knjigu koja cenzuriše Seida Kutba rahimehullah i malo fali da ga spominje kao kafira. Najviše me zbunjuje fetva Ibn Baza rahimehullah rahimehullah gdje se spominje da treba paliti njegove knjige. Da li je ovo bilo od upute ispravnih prethodnika?

Odgovor:
Sva zahvala pripada Allahu, Gospodaru svjetova. Svjedočim da nema nikog drugog vrijednog obožavanja osim Allaha i da je Muhammed Sallallahu Alejhi ve Sellem Njegov rob i poslanik.

Seid Kutb rahimehullah je bio dobro poznat po svojoj iskrenosti u davi, držanju islama i čuvanju granica islama. Činjenica je da ga smatramo šehidom na istini. Ako je pogriješio u nekim stvarima u svojim spisima onda ne bi trebao biti slijeđen u tim stvarima. Međutim ne treba smanjivati njegovu bitnost. Ispravan postupak u ovakvim slučajevima je da se ponude dokazi koji prave razliku između onoga što je ispravno i pogrešno. Takođe trebamo se potruditi da se takve greške ne ističu naspram vrlina ovog čovjeka.

Sa druge strane ne poznajemo da postoji takva fetva šejha Ibn Baza rahimehullah koja pohvaljuje paljenje njegovih knjiga. Čak naprotiv iako šejh Ibn Baz rahimehullah ukazuje na neke od grešaka Seida Kutba također je poznato da ga je pohvalio za njegov doprinos islamu i njegove vrline.

A Allah najbolje zna.

Izvor: http://www.islamweb.net/emainpage/index.php?page=showfatwa&Option=FatwaId&Id=18930

No comments:

Post a Comment