Wednesday 28 February 2018

Pretjerivanje može odvesti u kufr



Šejh Atiatullah El-Libi (عطية الله الليبي) spominje u anegdoti o havaridžima:

Neki od njih (havaridža) koje je Allah uputio na pravi put pa su se pokajali su nam nakon dugo vremena koje su proveli s nama rekli da su nekada sumnjali u Allaha i Allahovog Poslanika Sallallahu Alejhi ve Sellem i u objavu Kur'an. Da, tako mi Allaha toliko su pretjerali i postali prestrogi u vjeri da su postali nezadovoljni sa Allahom i Njegovom milošću pa su odbijali njegove blagodati. Pretjerivali su u gulu'vu dok se nisu uništili.

Zbog toga je šejh Ebu Muhammed El-Makdisi (أبو محمد المقدسي) koji je ekspert po pitanju njih i zaista poznat sa njihovom zabludom nazvao svoju knjigu Es-Selasinija takođe i ''pretjerivanje u tekfiru vodi u kufr.''


Iz praktičnog primjera ovog pretjerivanja Ebu Merjem El-Azdi navodi:
''Neka draga braća iz Horasana (koja su sada u Siriji) su mi spomenuli grupu koja je tekfirila meleke jer su učinili sedždu Ademu Alejhi Selam a smatrali su Iblisa monoteistom jer je odbio da čini sedždu nekome drugom mimo Allaha. Ovo se desilo u proviciji Ankvarada u Afganistanu.
(Dževāb Suaāl Fi Džihad A'Daf' str.4-6)


Ovi gulati su smatrali muslimanom one koje je Allah proglasio kafirom i smatrali kafirom one koje je Allah proglasio vjernicima. Ovakvo vjerovanje ih je odvelo u kufr jer su odbili jasan dokaz iz Allahove objave.
(The Neo-Kharajites str. 28.)



izvor: https://web.telegram.org/#/im?p=@a7taker9

No comments:

Post a Comment