Thursday 26 December 2019

Da li je haram prodavati proizvod a ne ukazati na stanje i mahane


Pitanje: Želim da prodam automobil nemuslimanu i znam da ima nekih mahana, da li ih moram spomenuti osobi koja planira kupiti automobil?
Odgovor:
Zahvala neka je Allahu

Onaj koji prodaje neku stvar koja pri sebi ima mahanu mora spomenuti njezine mahane, greške, stanje svejedno prodavao muslimanu ili kafiru ako to ne uradi čini grijeh i vara.

Prenose Buhari (2079.) i Muslim (1532.) u svojim sahihima od Hakima ibn Hizzama radiallahu anhu da je Allahov Poslanik Sallallahu Alejhi ve Sellem rekao:

الْبَيِّعَانِ بِالْخِيَارِ مَا لَمْ يَتَفَرَّقَا ، فَإِنْ صَدَقَا وَبَيَّنَا بُورِكَ لَهُمَا فِي بَيْعِهِمَا ، وَإِنْ كَتَمَا وَكَذَبَا مُحِقَتْ بَرَكَةُ بَيْعِهِمَا

''Dvije strane kupoprodaje imaju izbor da odustanu od kupoprodaje dok se ne rastave, ako su iskreni i spomenu nedostatke ta razmjena će biti s bereketom ali ako sakriju mahane bereket će biti izbrisan.''

El-Hafiz Ibn Hadžer rahimehullah je rekao:
 ''Ako su iskreni'' misli se da je prodavač iskren sa cijenom a kupac sa isplaćivanjem. ''I spomenu nedostatke'' da se spomene vrijednost robe i stanje robe (za obje strane ako se razmjenjuje roba za robu). Hadis ukazuje na to da će imati bereketa samo ako ispune sve uvjete tj. iskrenost i iznošenje stanja robe. A bereket će se izbrisati ako se uradi suprotno tome tj kroz laž i sakrivanje i nespominajnje nedostataka. Da li će se bereket ostvariti ako je samo jedna strana u razmjeni iskrena i spomene nedostatke a druga ne? Osnovno očito značenje hadisa ukazuje da hoće.'' Kraj citata iz Fethul-Bari.

Ibn Kudame rahimehullah u El-Mugniju (47108.) kaže:
''Ako osoba zna mahane u svojoj robi nije mu dozvoljeno da to prodaje osim da ih spomene kupcu. Ako ne spomene onda čini haram. Ovo spominje i imam Ahmed radi hadisa Hakima ibn Hizama (gore spomenut hadis). I također spominje ''Musliman je muslimanu brat i nije mu dozvoljeno da mu proda robu a da ne spomene sve mahane.'' Kraj citata.

Također je rekao (47113.): 
''Značenje skrivanja mahana je nespominjanje onih za koje se zna i sakrivanje na takav način da kupac misli da nema tih mahana, oboje je varanje i oboje je haram.''
Hadis ''Musliman je muslimanu brat...'' prenosi Ibn Madže (2246.) a Albani kaže da je sahih u Sahihul-ibn-Madže. Ova zabrana ne odnosi se samo na trgovanje sa muslimanima nego i sa kafirima, ali je musliman spomenut jer je uglavnom trgovina između dva muslimana.

El-Subki rahimehullah kaže u Takmiletul Medžmu'u (11/306.):
''Opšta zabrana varanja koju spominje autor (El-Rifai) i njegovi drugovi kao i Šafija je da se mahana spomene i u slučaju kada je kupac musliman i kafir. Riječi u hadisu spomenutom kao dokaz od autora spominju muslimana. Jer se spomenulo u kontekstu prosidbe žene koju je drugi musliman već zaprosio ili spriječavanje kupovine svoga brata time da čovjek ponudi prodavaču više novca u momentu kada drugi musliman kupuje isti proizvod za manje.

Većina učenjaka je na stavu da je ovo zabranjeno svejedno bilo između muslimana ili kafira. Što se tiče ograničavanja značenja ovih hadisa, oni spominju riječ ''musliman'' jer je to inače slučaj (u zemljama muslimana) ili da pokažu kako je to ogavno da se radi na primjeru drugog muslimana koji je sličan tebi (Da li voliš da se tebi isto desi?). Ova činjenica je očita i iz drugih dokaza. A Allah najbolje zna.'' Kraj citata.

Također je rekao:
''Hadisa koji spominju zabranu varanja i navode na iskrenost je mnogo i propis istog je jasan u šerijatu. Skrivanje mahana je čista prevara.'' kraj citata iz El-Medžmu'u (11/303)

Tako da moraš spomenuti mahane za koje znaš pri svom autu svejedno prodavao ih muslimanu ili kafiru.
A Allah najbolje zna.

Izvor: IslamQA fetva broj 117066
Nadzornik stranice Salih EL-Munedžid

No comments:

Post a Comment