Tuesday 27 January 2015

malo upozorenje



''Love you'' swisslion takovo,mekani biskvit sa želeom ukusa narandže i čokoladnim prelivom.


E420 palmina biljna mast

E500ii Natrijum - karbonat/ natrijum - bikarbonat (Raznovrsni - Kiseline i soli:karbonati)

E503ii Amonijum - karbonat - (Raznovrsni - Kiseline i soli:karbonati)

E440 pektin

E330 Limunska kiselina (Raznovrsni - limunska kiselina i njene soli)

E202 Kalijum sorbat (Prezervativ)

E476 Poligliceridni esteri masnih kiselina (Emulgatori i stabilizatori - soli i esteri masnih kiselina) - Generalno su mašbuh, ali su halal ukoliko se izvode iz biljnih ulja. Haram su kad se dobiju iz svinjske masti.

E492 Sorbitan tristearat (Emulgatori i stabilizatori - soli ili esteri masnih kiselina) - Ukoliko su dobiveni iz biljnih ulja 100%, tada su halal. Haram su kad im je porijeklo svinjska mast ili GMO sirovine.


Što se tiče većine proizvoda swissliona, uglavnom su halal i veoma ukusni, ali što se tiče ''mekanog biskvita'' sadrži dva emuligatora E476 i E492 koja su ili iz biljnih ulja ili iz životinjske masti, Uglavnom danas na svim proizvodima, proizvođači navedu porijeklo emuligatora, a tako i sam swisslion, kao npr za E440 da je pektin , a što se tiče ova dva emuligatora nije navedeno ništa, tako da uzima se osnova a to je da je životinjskog porijekla kao kod većine proizvođača što dokazuje i sama činjenica da nije navedeno, pa dok se ne dokaže suprotno, savjetujem da se ne konzumira. a Allah najbolje zna.

napomena:
''Poliglicerol poliricinoleat E476'', je emulgator koji se dobiva kemijskim procesima iz ricinusovog ili sojinog ulja i nije poput E476. Namjena mu je smanjiti količinu masti (kakao maslac) u čokoladi. Ovaj aditiv se dodaje prehrambenim proizvodima (konditorskim proizvodima) u malim količinama.

No comments:

Post a Comment