Saturday 13 December 2014

ZA RAZUMOM OBDARENE 0.02



Reci: ”On je Allah – Jedan!
 Allah je Utočište svakom!
 Nije rodio i rođen nije,
 i niko Mu ravan nije!”
[Kur'an prijevod značenja 112:1-4]



A)Da li je Stvoritelj isti ili različit od stvorenja?

Ako potvrdimo da je Stvoritelj drugčiji od stvorenja time smo opovrgli sve religije koje stvrde da je Stvoritelj neko od stvorenja ili da je utjelovljen unutar svojih stvorenja, sve jedno da li to bio kip, drvo, čovjek ili životinja.

Dovoljno je ja jasno kada kažemo ''Stvoritelj'' da se time podrazumjeva da je on drugčiji od stvorenja.

Dok Stvoritelj posjeduje moć da stvori cjeli svemir i sve u njemu, planete, solarne sisteme, zakone i stanja koja ih prate mi kao stvorenja ne možemo stvoriti čak ni mušicu.

Takođe, kada mi kao stvorenja napravimo npr. nešto od namještaja, stolicu, logično je da mi nismo postali stolica i da smo drugčiji od onoga što smo napravili tako da nema nikakve logike da neko tvrdi da je Stvoritelj svega i nas samih postao dio stvorenja.

Međutim kada bi neko rekao i da i Stvoritelj treba stvoritelja to bi u isto vrijeme značilo da takav smatra da postoji beskonačan lanac stvoritelja.

B) Da li možemo imati beskonačan lanac stvoritelja?

Zamisli da se nalaziš na parkingu unutar zgrade i začuješ eho koji kaže ''hej'' da li bi predpostavio da je taj eho vječan? svakako da ne bi, nego bi rekao da postoji početak.
Na isti način ne možemo imati beskonačan lanac stvoritelja jer samom tom tvrdnjom svojstvo stvoritelja pretvaramo u svojstvo stvorenja.
Sličan ovome je i slijedeći scenario:
Čovjek pokuca na vaša vrata i kaže da mu se auto pokvarilo i da mu treba vaša pomoć da pogura auto. na ovo mu vi odgovorite da ćete mu pomoći ukoliko i vaš komšija pristane da mu pomogne. Zatim taj čovjek ode do vašeg komšije i prenese mu vaš uslov, ali i komšija kaže da će i on da pomogne samo ukoliko i njegov komšija pristane na isto i iste riječi kaže i slijedeći komšija i tako unedogled. I da li bi ste vi ikada pomogli ovom čovjeku po ovom scenariu? Naravno da ne.
Kada ovu logiku upotrijebimo na razmišljanju da postoji beskonačan lanac stvoritelja na sličan način na koji automobil ne bi nikada bio poguran tako isto ni svemir ne bi bio stvoren...Nego sasvim je lahko je zaključiti da postoji samo jedan Stvoritelj sa osobinama koje samo Njemu pripadaju i koji zasigurno ne sliči svojim stvorenjima što ga i čini dostojnim obožavanja.

C) Red među stvorenjima ukazuje na jednoću Stvoritelja

Ovo je zaista tako, jer kada bi postojalo više stvoritelja to bi izazvalo potpuni haos među onome što je stvoreno. Kada npr. gledamo stare mitove o grčkim božanstvima i sličnim poput njih možemo vidjeti da su ljudi koji su vjerovali u njih smatrali da su ta božanstva u međusobnim ratovima i svađama da se međusobno varaju, ubijaju i da su im pripisane mahane koje se zasigurno ne mogu pripisati Stvoritelju. Tako da uspostavljeni red među stvorenjima zaista ukazuje na jednoću Stvoritelja.

''Da Zemljom i nebesima upravljaju drugi bogovi, a ne Allah, poremetili
bi se. Pa nek je uzvišen Allah, Gospodar svemira, od onoga
što Mu pripisuju!''
 [Kur'an prijevod značenja 21:22]

Nakon svega jedini razuman zaključak je da postoji samo jedan Stvoritelj, koji posjeduje osobine koje priliče Stvoritelju i da je zasigurno različit od svojih stvorenja.


No comments:

Post a Comment