Monday 8 December 2014

ZA RAZUMOM OBDARENE 0.01




''Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?!
Zar su oni nebesa i Zemlju stvorili?! Ne, nego oni neće da vjeruju.''
[prijevod značenja Kur'an 52:35-36]


A) Svemir ima početak
Nauka je dokazala da se svemir konstantno širi i ukoliko bi ovaj proces vratili unazad svemir bi se smanjivao sve dok se ne bi smanjio u jednu tačku a zatim u potpunosti nestao. Uprkos svim razlikama naučnici se ne razilaze po pitanju nastanka Svemira i slažu se da nije vječan i da je nekada morao nastati.
B) Kako je nastao Svemir?

1. Da li je nastao bez uzročnika iz ničega ?
Od ničega ne može nastati nešto tj ništa ne može stvoriti nešto.
Npr: Ukoliko bismo čuli nekakav glasan zvuk ili eksploziju nikada nebismo kazali da je taj zvuk nastao tek tako iz ničega i bez uzročnika.

2. Da li je Svemir sam sebe stvorio ?
Ovo je takođe nemoguće i sasvim neracionalno razmišljanje, jer zahtjeva da u isto vrijeme nešto postoji i ne postoji, kao da kažemo da je majka sama sebe rodila.

3. Postoji Stvoritelj?
Jedan od ova tri odgovora moramo da izaberemo i nakon svega navedenog jedini logičan i razuman zaključak je da postoji Stvoritelj koji je stvorio Svemir i sve u njemu.
C) Red u Svemiru ukazuje na moć Stvoritelja.

Kada posmatramo planete, solarne sisteme, galaksije, zvijezde i sve ostalo u Svemiru sve nam ukazuje da je Onaj koji je sve to stvorio vlasnik ogromne moći i sposobnosti koja je izvan dosega našeg razuma.
Red u našem Solarnom sistemu

''U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista, znamenja za razumom obdarene''
[prijevod značenja Kuran 3:190]

Objašnjenje:
Sve što je stvoreno-napravljeno ukazuje na razum onoga ko je to stvorio-napravio.
Npr: Uzmimo za primjer da šetamo plažom i odjednom naiđemo na svoje ime jasno ispisano na pijesku, odmah bismo zaključili da postoji neko razumno biće koje je to i napisalo i nikada nebismo ni pomislili da je to tek tako ''slučajno'' nastalo.
Ili ukoliko bismo se odjednom probudili u velikoj fabrici gdje se npr. proizvode pantalone odmah bismo zaključili da ima neko ko upravlja ovom fabrikom jer očigledno je da postoji neki red.

 Naš Solarni sistem je izuzetno složen sa detaljnim i međusobno povezanim naučnim zakonima i sistemima koji nam jasno ukazuju da postoji neko ko je uspostavio red.Neki od primjera ovog reda:

Udaljenost Sunca od Zemlje. Sunce je na savršeno odgovarajućoj udaljenosti od Zemlje, ukoliko bi bilo malo bliže Zemlji sve na njoj bi bilo sprženo a ukoliko bi bilo malo udaljenije sve bi na zemlji smrzlo.
Gravitacija.Kada bi se sila gravitacije promjenila za određeni procenat to bi ostavilo nezamislive poslijedice na život na zemlji.
Ozonski omotač. Ukoliko bi nestao Ozonski omotač s njim bi nestala i zaštita od negativnih utjecaja Sunca kao što bi došlo i do mnogih drugih poznatih i nepoznatih poslijedica koje bi na kraju dovele do nestanka života na Zemlji.
Zemljina rotacija. Ukoliko bi se promjenila rotacija Zemlje to bi takođe dovelo da čistog haosa na zemlji.
Veličina Sunca, Mjeseca, Zemlje. Veličina Sunca, kada bi se Sunce povećalo bili bi u potpunosti sprženi, kada bi se smanjilo smrznuli bi se dok Mjesec utiče na gravitaciju Zemlje tako da ukoliko bi on bio veći ili manji to bi utjecalo kako na Zemljinu osu, gravitaciju i utjecaje Sunca a takođe Mjesec služi i kao svojevrstan štit od drugih manjih nebeskih tjela i naravno postoje još mnoge nama poznate i nepoznate svrhe ovih nebeskih tjela.
Postojanje vode. I sami znamo koliko je bitna voda za naš opstanak i da smo jedina planeta koja posjeduje dovoljno vode za naš opstanak, i zatim zamislimo kolika je šansa da postoji planeta koja posjeduje sve nabrojano i ne nabrojano što se tiče preduslova za naš opstanak.
Ovo su samo samo neke od stvari koje utječu na naš život na ovom svijetu, i koje čine naš opstanak na ovoj zemlji mogućim.

Sada zamislimo slijedeći scenario. Uzimimo 10 komadića papira, i na svakom napišimo broj od jedan do 10, zatim te papirčiće smotamo i stavimo u svoj džep i zatim ih jedan po jedan vadimo i stavljajmo na sto ispred nas. kolika je mogućnost da ćemo 'slučajno' izvući sve brojeve baš po tom redoslijedu? Reći ćemo gotovo nemoguće.
A sada zamislite kolika je mogućnost da mi ostanemo mirni na svom mjestu i da ti papirići sami pod uticajem gravitacije, rotacije, vjetra, promjene temperature i vlažnosti u vazduhu sami izađu iz vašega džepa po redoslijedu od 1 do 10 i zatim se sami odmotaju na vašem stolu? Kada bi ovo neko tvrdio, svakako da bi ga proglasili ludim, ali ukoliko gledamo u procenat vjerovatnosti, sama 'mogućnost' da je Svemir nastao slučajno je neizračunjiva a nastanak planete Zemlje i njenih savršenih uslova za naš život i samih nas na njoj onda bi svako ko je razumom obdaren trebao da shvati koliko su poniženi oni koji tvrde da je sve nastalo slučajno a i sami se pozivaju na razumske dokaze a kada bi malo razmislili svima bi nam bilo jasno da Svemir nije nastao iz ničega bez uzročnika niti je sam sebe stvorio nego ga je zasigurno Allah stvorio.

''Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?!
Zar su oni nebesa i Zemlju stvorili?! Ne, nego oni neće da vjeruju.''
[prijevod značenja Kur'an 52:35-36]




No comments:

Post a Comment