Sunday 21 December 2014

obavjest 21.12.


Obaveze, obaveze, obaveze, nekoliko gotovih tekstova čeka na prekucavanje...ali...zbog kojekakvih obaveza bit ću odsutan minimalno par dana, maksimalno do januara...a Allah najbolje zna..
Eselamu Alejkum

Friday 19 December 2014

3 zapostavljene nafile


1. Namaz između ezana i ikameta:

Abdullah b. Mugaffel, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, Sallallahu Alejhi ve Sellem, rekao: ''Između svakog ezana i ikameta se klanja namaz, između svakog ezana i ikameta se klanja namaz, između svakog ezana i ikameta se klanja namaz – onaj ko hoće.'' (Buhari, Sahih, br. 598, Muslim, Sahih, br. 838)


2. Namaz poslije abdesta:

Humran, rhm, prenosi od Osmana b. Affana, radijallahu anhu, da je uzeo abdest perući svoje organe po tri puta, a zatim rekao: "Vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da se isto ovako abdesti, a zatim je, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: 'Ko se abdesti kao što sam se ja sada abdestio, a zatim ustane i klanja dva rekata,skrušeno bez nepotrebnog razmišljanja, biće mu oprošteno ono što je predhodilo od grijeha.'" (Buhari br. 159 i Muslim br. 537)

Prenosi  Ebu Derda'a, radijallahu anhu, od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: "Ko se abdesti, pa upotpuni svoj abdest, zatim ustane i klanja dva ili četri rekata, skrušeno i lijepo čineći zikr, a zatim zatraži oprosta od Allaha, biće mu oprošteno."
(Imam Ahmed u Musnedu br. 26906 hasen)

Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi od Allahovog Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao Bilalu, radijallahu anhu, nakon sabah namaza: "O Bilale, obavjesti me o svome djelu u islamu za kojeg se najviše nadaš kod Allaha, jer sam, doista, čuo kuckanje tvojih nanula u džennetu?" Bilal, radijallahu anhu, reče: "Nisam uradio djelo, za koje se više nadam, od toga da se nikada nisam očistio za namaz, u bilo kojem satu, u noći ili danu, a da nisam sa tom čistoćom (abdestom) klanjao ono što mi je bilo propisano i olakšano da klanjam."
(Buhari br. 1149 i Muslim br. 6274)

3. Namaz pri buđenju u noći:

Prenosi Ubade ibn Samit da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Ko se probudi u toku noći (pa želi nastaviti spavati, ali se sjeti Allaha) i izgovori:‘La ilahe illallahu vahdehu la šerike lehu, lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve ala kulli šej’in kadir. Subhanallah, la ilahe ilallah vallahu ekber, vela havle vela kuvvete illa billah! (Nema Boga osim Allaha, On nema sudruga. Njemu pripada sva vlast i sva hvala, i On je svemoćan. Slavljen neka je Allah, nema boga osim Njega, Allah je najveći – nema snage ni moći osim kod Uzvišenog Allaha), pa nakon toga abdesti i klanja, namaz će mu biti primljen, a ako poslije ove dove izgovori: ‘Allahu moj, oprosti mi!’, bit će mu uslišano. Ako u dovi traži dobro (hajr), Allah će mu to i podariti.” (Buhari)

Saturday 13 December 2014

ZA RAZUMOM OBDARENE 0.02



Reci: ”On je Allah – Jedan!
 Allah je Utočište svakom!
 Nije rodio i rođen nije,
 i niko Mu ravan nije!”
[Kur'an prijevod značenja 112:1-4]



A)Da li je Stvoritelj isti ili različit od stvorenja?

Ako potvrdimo da je Stvoritelj drugčiji od stvorenja time smo opovrgli sve religije koje stvrde da je Stvoritelj neko od stvorenja ili da je utjelovljen unutar svojih stvorenja, sve jedno da li to bio kip, drvo, čovjek ili životinja.

Dovoljno je ja jasno kada kažemo ''Stvoritelj'' da se time podrazumjeva da je on drugčiji od stvorenja.

Dok Stvoritelj posjeduje moć da stvori cjeli svemir i sve u njemu, planete, solarne sisteme, zakone i stanja koja ih prate mi kao stvorenja ne možemo stvoriti čak ni mušicu.

Takođe, kada mi kao stvorenja napravimo npr. nešto od namještaja, stolicu, logično je da mi nismo postali stolica i da smo drugčiji od onoga što smo napravili tako da nema nikakve logike da neko tvrdi da je Stvoritelj svega i nas samih postao dio stvorenja.

Međutim kada bi neko rekao i da i Stvoritelj treba stvoritelja to bi u isto vrijeme značilo da takav smatra da postoji beskonačan lanac stvoritelja.

B) Da li možemo imati beskonačan lanac stvoritelja?

Zamisli da se nalaziš na parkingu unutar zgrade i začuješ eho koji kaže ''hej'' da li bi predpostavio da je taj eho vječan? svakako da ne bi, nego bi rekao da postoji početak.
Na isti način ne možemo imati beskonačan lanac stvoritelja jer samom tom tvrdnjom svojstvo stvoritelja pretvaramo u svojstvo stvorenja.
Sličan ovome je i slijedeći scenario:
Čovjek pokuca na vaša vrata i kaže da mu se auto pokvarilo i da mu treba vaša pomoć da pogura auto. na ovo mu vi odgovorite da ćete mu pomoći ukoliko i vaš komšija pristane da mu pomogne. Zatim taj čovjek ode do vašeg komšije i prenese mu vaš uslov, ali i komšija kaže da će i on da pomogne samo ukoliko i njegov komšija pristane na isto i iste riječi kaže i slijedeći komšija i tako unedogled. I da li bi ste vi ikada pomogli ovom čovjeku po ovom scenariu? Naravno da ne.
Kada ovu logiku upotrijebimo na razmišljanju da postoji beskonačan lanac stvoritelja na sličan način na koji automobil ne bi nikada bio poguran tako isto ni svemir ne bi bio stvoren...Nego sasvim je lahko je zaključiti da postoji samo jedan Stvoritelj sa osobinama koje samo Njemu pripadaju i koji zasigurno ne sliči svojim stvorenjima što ga i čini dostojnim obožavanja.

C) Red među stvorenjima ukazuje na jednoću Stvoritelja

Ovo je zaista tako, jer kada bi postojalo više stvoritelja to bi izazvalo potpuni haos među onome što je stvoreno. Kada npr. gledamo stare mitove o grčkim božanstvima i sličnim poput njih možemo vidjeti da su ljudi koji su vjerovali u njih smatrali da su ta božanstva u međusobnim ratovima i svađama da se međusobno varaju, ubijaju i da su im pripisane mahane koje se zasigurno ne mogu pripisati Stvoritelju. Tako da uspostavljeni red među stvorenjima zaista ukazuje na jednoću Stvoritelja.

''Da Zemljom i nebesima upravljaju drugi bogovi, a ne Allah, poremetili
bi se. Pa nek je uzvišen Allah, Gospodar svemira, od onoga
što Mu pripisuju!''
 [Kur'an prijevod značenja 21:22]

Nakon svega jedini razuman zaključak je da postoji samo jedan Stvoritelj, koji posjeduje osobine koje priliče Stvoritelju i da je zasigurno različit od svojih stvorenja.


Monday 8 December 2014

ZA RAZUMOM OBDARENE 0.01




''Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?!
Zar su oni nebesa i Zemlju stvorili?! Ne, nego oni neće da vjeruju.''
[prijevod značenja Kur'an 52:35-36]


A) Svemir ima početak
Nauka je dokazala da se svemir konstantno širi i ukoliko bi ovaj proces vratili unazad svemir bi se smanjivao sve dok se ne bi smanjio u jednu tačku a zatim u potpunosti nestao. Uprkos svim razlikama naučnici se ne razilaze po pitanju nastanka Svemira i slažu se da nije vječan i da je nekada morao nastati.
B) Kako je nastao Svemir?

1. Da li je nastao bez uzročnika iz ničega ?
Od ničega ne može nastati nešto tj ništa ne može stvoriti nešto.
Npr: Ukoliko bismo čuli nekakav glasan zvuk ili eksploziju nikada nebismo kazali da je taj zvuk nastao tek tako iz ničega i bez uzročnika.

2. Da li je Svemir sam sebe stvorio ?
Ovo je takođe nemoguće i sasvim neracionalno razmišljanje, jer zahtjeva da u isto vrijeme nešto postoji i ne postoji, kao da kažemo da je majka sama sebe rodila.

3. Postoji Stvoritelj?
Jedan od ova tri odgovora moramo da izaberemo i nakon svega navedenog jedini logičan i razuman zaključak je da postoji Stvoritelj koji je stvorio Svemir i sve u njemu.
C) Red u Svemiru ukazuje na moć Stvoritelja.

Kada posmatramo planete, solarne sisteme, galaksije, zvijezde i sve ostalo u Svemiru sve nam ukazuje da je Onaj koji je sve to stvorio vlasnik ogromne moći i sposobnosti koja je izvan dosega našeg razuma.
Red u našem Solarnom sistemu

''U stvaranju nebesa i Zemlje i u izmjeni noći i dana su, zaista, znamenja za razumom obdarene''
[prijevod značenja Kuran 3:190]

Objašnjenje:
Sve što je stvoreno-napravljeno ukazuje na razum onoga ko je to stvorio-napravio.
Npr: Uzmimo za primjer da šetamo plažom i odjednom naiđemo na svoje ime jasno ispisano na pijesku, odmah bismo zaključili da postoji neko razumno biće koje je to i napisalo i nikada nebismo ni pomislili da je to tek tako ''slučajno'' nastalo.
Ili ukoliko bismo se odjednom probudili u velikoj fabrici gdje se npr. proizvode pantalone odmah bismo zaključili da ima neko ko upravlja ovom fabrikom jer očigledno je da postoji neki red.

 Naš Solarni sistem je izuzetno složen sa detaljnim i međusobno povezanim naučnim zakonima i sistemima koji nam jasno ukazuju da postoji neko ko je uspostavio red.Neki od primjera ovog reda:

Udaljenost Sunca od Zemlje. Sunce je na savršeno odgovarajućoj udaljenosti od Zemlje, ukoliko bi bilo malo bliže Zemlji sve na njoj bi bilo sprženo a ukoliko bi bilo malo udaljenije sve bi na zemlji smrzlo.
Gravitacija.Kada bi se sila gravitacije promjenila za određeni procenat to bi ostavilo nezamislive poslijedice na život na zemlji.
Ozonski omotač. Ukoliko bi nestao Ozonski omotač s njim bi nestala i zaštita od negativnih utjecaja Sunca kao što bi došlo i do mnogih drugih poznatih i nepoznatih poslijedica koje bi na kraju dovele do nestanka života na Zemlji.
Zemljina rotacija. Ukoliko bi se promjenila rotacija Zemlje to bi takođe dovelo da čistog haosa na zemlji.
Veličina Sunca, Mjeseca, Zemlje. Veličina Sunca, kada bi se Sunce povećalo bili bi u potpunosti sprženi, kada bi se smanjilo smrznuli bi se dok Mjesec utiče na gravitaciju Zemlje tako da ukoliko bi on bio veći ili manji to bi utjecalo kako na Zemljinu osu, gravitaciju i utjecaje Sunca a takođe Mjesec služi i kao svojevrstan štit od drugih manjih nebeskih tjela i naravno postoje još mnoge nama poznate i nepoznate svrhe ovih nebeskih tjela.
Postojanje vode. I sami znamo koliko je bitna voda za naš opstanak i da smo jedina planeta koja posjeduje dovoljno vode za naš opstanak, i zatim zamislimo kolika je šansa da postoji planeta koja posjeduje sve nabrojano i ne nabrojano što se tiče preduslova za naš opstanak.
Ovo su samo samo neke od stvari koje utječu na naš život na ovom svijetu, i koje čine naš opstanak na ovoj zemlji mogućim.

Sada zamislimo slijedeći scenario. Uzimimo 10 komadića papira, i na svakom napišimo broj od jedan do 10, zatim te papirčiće smotamo i stavimo u svoj džep i zatim ih jedan po jedan vadimo i stavljajmo na sto ispred nas. kolika je mogućnost da ćemo 'slučajno' izvući sve brojeve baš po tom redoslijedu? Reći ćemo gotovo nemoguće.
A sada zamislite kolika je mogućnost da mi ostanemo mirni na svom mjestu i da ti papirići sami pod uticajem gravitacije, rotacije, vjetra, promjene temperature i vlažnosti u vazduhu sami izađu iz vašega džepa po redoslijedu od 1 do 10 i zatim se sami odmotaju na vašem stolu? Kada bi ovo neko tvrdio, svakako da bi ga proglasili ludim, ali ukoliko gledamo u procenat vjerovatnosti, sama 'mogućnost' da je Svemir nastao slučajno je neizračunjiva a nastanak planete Zemlje i njenih savršenih uslova za naš život i samih nas na njoj onda bi svako ko je razumom obdaren trebao da shvati koliko su poniženi oni koji tvrde da je sve nastalo slučajno a i sami se pozivaju na razumske dokaze a kada bi malo razmislili svima bi nam bilo jasno da Svemir nije nastao iz ničega bez uzročnika niti je sam sebe stvorio nego ga je zasigurno Allah stvorio.

''Zar su oni bez Stvoritelja stvoreni ili su oni sami sebe stvorili?!
Zar su oni nebesa i Zemlju stvorili?! Ne, nego oni neće da vjeruju.''
[prijevod značenja Kur'an 52:35-36]




Tuesday 2 December 2014

Predaje i price koje su prosirene a koje nisu vjerodostojne Predaja o Dzibrilu i Ibrahimu, alejhimes-selam.


Predaje i priče koje su proširene a koje nisu vjerodostojne

Predaja o Džibrilu i Ibrahimu, alejhimes-selam.

U priči stoji da je Džibril, alejhis-selam, rekao Ibrahimu, alejhis-selam, kada ga je njegov narod bacio katapultom: „Imaš li kakvu potrebu od mene“? Pa je Ibrahim, alejhis-selam, rekao: „Od tebe nemam a od Allaha da.“

Ova priča nije vjerodostojna i nema osnove. U nekim predajama stoji da je Ibrahim, alejhis-selam, rekao: „Dovoljno je od moje potražnje od Njega to što On zna moje stanje.“ Kaže šejh Albani, rahimehullah: „Predaja nema osnove.“ Silsiletu ed-daife 1/74. Pored toga što predaja nema osnove njeno značenje je oprečno ono čemu nas je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podučio od upućivanja dove koji predstavlja jedan od najvećih sebeba čovjekova spasa i ispunjavanja njegovih potreba.

Ono što je vjerodostojno po pitanju ovoga jeste ono što prenosi imam Buhari od Abdullaha ibn Abbasa, da je rekao: „Dovoljan nam je Allah i divan li je On zaštitnik, ove riječi je rekao Ibrahim, alejhi-selam, kada je bačen u vatru i rekao ih je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, kada mu je bilo rečeno: 'Ljudi su se okupili oko vas pa ih se pribojte. Pa je to samo povećalo njihov iman i oni rekoše: Dovoljan nam je Allah i divan li je on zaštitnik'.“





izvor: Idriz Bilibani @facebook

Monday 1 December 2014

Da li je po hanefijskom mezhebu dozvoljeno jesti konjsko meso ?



1) EBU HANIFE, rahimehullahu te'ala, je rekao - pokuđeno (ar. mekruh) je jesti konjsko meso.
2) EBU JUSUF i MUHAMMED EŠ-ŠEJBANI, rahimehumAllahu te'ala, su kazali -dozvoljeno je jesti konjsko meso.
_____________________________________________________________________
DOKAZI EBU HANIFE, rahimehullahu te'ala:

1) Prijevod značenja 8. ajeta sure En-Nahl u kojem Allah, dželle we 'ala, kaže:"...i (stvorio jeAllah za vas) konje, i mazge, i magarce da ih jašete, i kao ukrase...“



Pa Ebu Hanife, rahimehullah, kaže: "Da je jedenje konjskog mesa bilo dozvoljeno, spomenuo bi to Allah u ovom ajetu, zato što je blagodat jedenja konjskog mesa veća od blagodati njegovog jahanja."
(Pogledaj djelo: El-Ihtijar Li Ta'lili-l-Muhtar, 2/535.)

* Ibn Hazm El-Endelusi je na ovo odgovorio riječima:"Allah, dželle še'nuhu, u ovom ajetu nije spomenuo ni prodaju konja. Pa shodno njegovoj logici, onda on (Ebu Hanife) mora i prodaju konja zabraniti."

2) Od Ebu Hanife, rahimehullah, se spominju i sljedeći razlozi pokuđenosti jedenja konjskog mesa:

1) Jer je konj alat u ratovanju protiv neprijatelja, stoga ga je mekruh jesti.
2) Iz poštovanja prema konju, jer mu je, prije svega, i šerijat odredio određeni dio za učestvovanje u ratu (tj. njegovu upotrebu).
3) Ako bismo dozvolili jedenje konjskog mesa, time bismo onda umanjili broj konja kao ratnog oruđa u borbi protiv neprijatelja.
(Pogledaj: El-Hidaja, 4/1455.)

* Većina islamskih učenjaka koja zastupa stav dozvole je na ovo odgovorila riječima: Da je sve, gore nabrojano, analogija (ar. kijas) Ebu Hanife, rahimehullah, te da isti taj kijas ne vrijedi ništa ako se nasuprot njega nađe jasan, nedvosmislen i ispravan (ar. sahih) ajet ili hadis, a već se našao.

3) Prenosi se od Halida b. Velida, radijAllahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Zabranio meso: konja, mazgi, magaraca i svih ptica grabljivica." (Hadis su zabilježili: Ebu Davud, 3792.; Nesai, 4332; i dr.)

* Ovaj hadis su SLABIM ocijenili: Buharija, Ahmed, Musa b. Harun, Darekutni, Hattabi, IbnuAbdi-l-Berr, Abdu-l-Hakk i drugi.

1) ZEJLEI' (poznati hanefijski muhaddis) je rekao: "Ovom hadisu se može prigovoriti (tj. naći mahana) sa aspekta lanca prenosilaca i sa aspekta samog teksta hadisa (tj. njegovog značenja)." (Pogledaj: Nasbu-r-Raje, 4/198.)
2) BUHARIJA je rekao: „Ovaj hadis je diskutabilan.“
3) BEJHEKI je rekao: „Lanac prenosilaca ovog hadisa je poremećen, a i pored svojeporemećenosti suprotstavlja se (svojim značenjem) vjerodostojnim hadisima.“
4) EBU DAVUD je rekao: „Ovaj hadis je dokinut (tj. derogiran).“

____________________________________________________________
DOKAZI EBU JUSUFA i MUHAMMEDA, rahimehumAllahu te'ala:

1) Hadis Džabira b. Abdillaha, radijallahu anhuma, u kojem kaže:

''Na dan Hajbera zabranio nam je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, da jedemo mesodomaćih magaraca, a dozvolio konjsko."

Hadis bilježe: BUHARIJA, 4219. - 5520. - 5524; MUSLIM 1941., EBU DAVUD 3808.; NESAI 4338.; spomenuo ga je i TAHAVIJA u djelu Šerh Me'ani-l-Asar, 4/204.

2) Hadis Esme, kćerke Ebu Bekra, radijAllahu anhuma, u kojem kaže:
„Za života Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, zaklali smo konja i i pojeliga.“ (Buharija, 5510. - 5512. ; Muslim, 1942.)


PRIPREMIO: Sulejman Čolaković - Islamski univerzitet u Medini, Fakultet šerijata.
MEDINA, 08. maj 2014. g. / 09. redžeb 1435. g./h.