Sunday 15 March 2020

ROBOVI MILOSTIVOG Uvod (Abdurezak El-Abbad El-Bedr)


Sva zahvala neka je Allahu i neka je salavat i selam na Allahvog Poslanika Muhammeda, njegovu porodicu, ashabe i sve one koji ih u dobru slijede oponašajući njihove primjere. Dalje.
Položaj onoga ko je rob Allahu je velik položaj tj. to je najplemenitiji položaj za koji je Allah pohvalio Svoje poslanike i njihove pomagače. U mnogo ajeta Allah spominje one koji ispunjavaju ovaj položaj spominjući uz to i Svoje ime dajući im počast i ukazujući na uzdignutost njihovog položaja. Allah spominje mnoštvo osobina i blagoslovljenih naziva za ljude koji su na ovom položaju. Spomenuti su na mnogo mjesta u predajama kako bi se muslimani trudili da sebi pripišu ove kvalitete i osobine i da se ponašaju u skladu sa osobinama koje nazivi nose sa sobom. Radeći tako pridobit će veliku čast kod Gospodara svih svjetova.

Od najčasnijih mjesta na kojima Allah spominje osobine svojih robova je u ajetu pri kraju sure El-Furkan. Ovdje Allah spominje osam osobina počinjući sa:

وَعِبَادُ الرَّحْمَـٰنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى الْأَرْضِ هَوْنًا

A robovi Milostivoga su oni koji po Zemlji ponizno/mirno hodaju, .... (25:63)

Dobijamo naznaku da je velika razlika u ovim ljudima radi značenja riječi Er-Rahman ( prevod značenja Milostivi) i onoga na šta to ukazuje. Jer je iz Njegove milosti da je ove ljude uputio u iman i uzdigao ih da budu pokorni Milostivom i približio ih Sebi.

Allah navodi njihove osobine počinjući svaku slijedeću osobinu sa riječima:

وَالَّذِينَ
i oni koji …

I zatim završava spominjujući velike nagrade koje im je pripremio. Tako da svaki musliman koji radi da bi se spasio i ostvario vječnu sreću treba da razmisli o opisima robova Milostivog koji se spominju u ovom poglavlju. Na ovaj način će upoznati osobine i moći raditi na ostvarivanju i primjenjivanju tih osobina na sebi na najpotpuniji način.


No comments:

Post a Comment