Saturday 28 September 2019

Da li džini žive u praznim kućama? Da li postoje ''uklete kuće''?


Pitanje
Želio bi da znam da li je istina da kada kupimo kuću i ostavimo je praznom određeni period da će se džini nastaniti u takvoj kući? Da li te džine trebamo zamoliti da napuste kuću prije nego li uselimo? Koliko kuća može ostati prazna? Hvala.

Odgovor:
Sva hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Svjedočim da nema nikoga vrijednog obožavanja mimo Allaha i da je Muhammed Sallallahu Alejhi ve Sellem Njegov rob i poslanik.

U ranijim fetvama (24671, 34098) smo spomenuli da jeste moguće da džini žive u kućama i takođe smo spomenuli kako se zaštititi od njih.

Nemamo odlučujući dokaz u vezi ostavljanja kuća praznim i ne znamo ništa od uputa selefa (ashaba i učenjaka iz prvih generacija) o tome da su tražili od džina da napuste kuće prije nego li kupac kupi kuću. Međutim ukoliko osoba vidi neke od znakova da se džini nalaze u kući. Kao na primjer da vidi zmiju onda mu je dozvoljeno da je upozori i naredi joj da izađe u potpunosti iz kuće (kao u fetvi 9591) zatim ako je ponovo vidi u kući nakon tri dana neka je ubije. Ebu Seid El Hudri rhimehullah prenosi da je Allahov Poslanik Sallallahu Alejhi ve Sellem rekao: ''Neki džini u Medini su prihvatili islam pa ukoliko ih vidite dajte im roka 3 dana, pa ako se pojave opet nakon tri dana onda ih ubijte jer to su šejtani.'' (Muslim sahih) U drugom hadisu se objašnjava da se u ovom slučaju mislilo na zmije.

Od propisanih zaštita kuće od zla šejtana su slijedeće stvari:

- Učenje sure Bekare, Allahov Poslanik Sallallahu Alejhi ve Sellem je rekao: ''Ne pravite od kuća mezare, zaista šejtan bježi od kuće gdje se uči El-Bekare.'' (Hadis muslim)

- Ebu Hurejre radiallahu anhu prenosi da ga je AllahovPoslanik Sallallahu Alejhi ve Sellem postavio kao čuvara Zekatul-Fitra u Ramazanu...(preskočen dug dio hadisa)..pa mi (Ebu Hurejri) je on (šejtan) rekao: ''Kad god odeš u krevet prouči ajetul-kursi od početka do kraja pa ako uradiš tako Allah će ti postaviti čuvara koji će biti pored tebe i nijedan šejtan ti neće moći prići do jutra.'' zatim je Allahov Poslanik Sallallahu Alejhi ve Sellem rekao: '' Veliki lažov ti je rekao istinu, znaš li s kime si pričao?'' Ebu Hurejre odgovori: ''Ne'' a Allahov Poslanik reče: ''To je bio šejtan.'' (El-Buhari)

- Učenje zadnja dva ajeta iz sure El-Bekare. Ebu Nu'man ibn Bešir radiallahu anhu prenosi da je Allahov Poslanik Sallallahu Alejhi ve Sellem rekao: ''Zaista, Allah je napisao knjigu dvije hiljade godina prije nego je započeto stvaranje iz nje je poslao dva ajeta s kojima se završava sura El-Bekare. Šejtan ne može prići kući u kojoj se ti ajeti uče tri noći.'' (Et-Tirimzi)

- Spomeni Allahovo ime prilikom ulaska u kuću i prije nego li otpočneš jelo. Džabir radiallahu anhu prenosi da je čuo Allahovog Poslanika Sallallahu Alejhi ve Sellem da kaže: '' Ukoliko osoba spomene Allahovo ime prilikom ulazka u kuću i pri jelu šejtan kaže svojim drugovima: ''Nemamo ovdje mjesto za prenoćište niti imamo hranu.'' Međutim ukoliko osoba uđe bez spominjanja Allahovog imena šejtan kaže: ''Našli smo prenoćište i našli smo večeru.'' (Muslim)

Islamweb.net fetva broj: 225400

Pitanje 2.

Pitanje:
Da li postoje ''uklete kuće'' ? Kakav je dokaz za to?

Odgovor:

Zaista su neke kuće ''uklete'' u smislu da su se džini nastanili u njima ili ih posjećuju. Ebu Hurejre radiallahu anhu prenosi da je Allahov Poslanik Sallallahu Alejhi ve Sellem rekao da džini ne ulaze u kuću gdje se uči sura El-Bekare. (Et-Tirimzi)
...
Takođe se prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu Alejhi ve Sellem zabranio ubijanje kućnih zmija dok se ne upozore tri puta (ili kako je navedeno u prethodno spomenutom hadisu).
Temeljeno na ovome džini se zaista nastanjuju u kućama gdje se ne uči Kur'an.
...
Takođe džini žive u napuštenim mjestima poput pećina, šupljina, rupa i jama. Ebu Kudame prenosi da je Allahov Poslanik zabranio uriniranje u šupljine (ne misli se na namjenski iskopane nego prirodne, životinjske i slično) Ebu Kudame objašnjava da su to kuće od džina. (Ahmed, Ebu Davud, En-nesai, Et-Trimzi i Ibn Madže)
Zaključak. Džini žive u napuštenim mjestima i domovima u kojima se ne uči Kur'an i u kojima se ne spominje Allah.
A Allah najbolje zna.
Iz fetve broj 24671 Islamweb.net

No comments:

Post a Comment