Sunday 22 April 2018

Kafir je onaj ko ne tekfiri jevreje i kršćane 2. dio Imam En-Nevevi


Onaj ko ne čini tekfir nad ljudima koji se pripisuju drugom dinu mimo islama poput kršćana, ili sumnja u njihov tekfir ili kaže da je njihova vjera ispravna ili je pohvali on je kafir pa makar ako ispoljava islam mimo ovog ili ako tvrdi da je musliman.
Takođe tekfir se odnosi i na osobe koje tvrde ili ukazuju na to da je cijeli ummet na stranputici ili da tvrdi da je neko od ashaba kafir.
Takođe tekfir se spušta i na onoga koji čini djelo za koje muslimani zajedno smatraju da ne može učiniti osim kafir, pa makar se pripisivao islamu svojim drugim djelima, poput sedžde krstu ili vatri, učešće u povorki ka crkvi u njihovoj posebnoj odori poput zunnara i sično ili djela koja liče ovome (učestovanje u horovima?)*.


وأن من لم يكفر من دان بغير الإسلام كالنصارى أو شك في تكفيرهم أو صحح مذهبهم فهو كافر وإن أظهر مع ذلك الإسلام واعتقده وكذا يقطع بتكفير كل قائل قولا يتوصل به إلى تضليل الأمة أو تكفير الصحابة وكذا من فعل فعلا أجمع المسلمون أنه لا يصدر إلا من كافر وإن كان صاحبه مصرحا بالإسلام مع فعله كالسجود للصليب أو النار والمشي إلى الكنائس مع أهلها بزيهم من الزنانير وغيرها وكذا

* dodatak prevodioca u zagradi.
Izvor:
Imam En-Nevevi, Revdah-Et-Talibin (Dar'alam El-Kutub, Rijad 2003.) ver. 7. str. 289-290.

https://ia800400.us.archive.org/27/items/RawdatuTalibin/rawdat7.pdf

No comments:

Post a Comment