Wednesday 11 April 2018

Razlika između mesdžida i musale (Ibn Usejmin)


Šejh Ibn Usejmin je bio upitan, koja je razlika između mesdžida (džamije) i mussale (sobe ili vanjskog prostora za namaz) i kada se nešto može smatrati mesdžidom.

On je odgovorio:
''Što se tiče uopštenog značenja cijela Planeta je mesdžid radi hadisa Allahovog Poslanika Sallallahu Alejhi ve Sellem:

جعلت لي الأرض مسجداً وطهوراً

''Učinjena mi je Zemlja mesdžidom i čistećom''

Što se tiče konkretnijeg značenja, mesdžid je mjesto koje je posebno pripremljeno za stalnu potrebu obavljanja namaza pa svejedno bilo to od kamenica, blata ili cementa ili nečeg drugog.
Što se tiče musale to je mjesto koje osoba koristi da povremeno obavlja namaz ali ga ne obavlja stalno. (Glavni primjeri musale su musala na mezarju i mussala za bajrame, kako je spomenuto u fetvi stalne komisije za fetve) Ovo nije mesdžid, džamija. Dokaz za ovu tvrdnju je da je Allahovog Poslanik Sallalalhu Alejhi ve Sellem klanjao nafilu namaz u svojoj kući a ona se nije smatrala mesdžidom.
Slično tome Utban ibn Malik radiallahu anhu ga je pozvao da dođe u njegovu kuću da klanjaju na mjestu gdje je on uobičavao da klanja ali to mjesto nije bio mesdžid.
Tako da:
Musala je mjesto na kome se klanja a koje nije posebno određeno da bude javni mesdžid u koji ljudi mogu da dođu i da obave namaz i koje je posebno pripremljeno za tu svrhu.

Izvor: ["فتاوى الشيخ ابن عثيمين" 12/ 394]

No comments:

Post a Comment