Thursday 7 August 2014

Zaštita od uroka



- Urok je stvarnost, spomenut je u Kur'anu i u hadisima.

"Utječem se od zla zavidljivca kada (zavist ne krije) zavidi"
[Prijevod značenja El-Felek, 5.]

Bilježe Muslim, Ahmed i Tirmizi - koji hadis smatra vjerodostojnim - od Ibn Abbasa, radijallahu anhu, a on od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je kazao:

"Urok okom je istina, a da ima išta što može kader preteći, preteklo bi ga oko, pa ako neko od vas zatraži da se okupate, vi se okupajte."

- Šta se kaže kao prevencija za urok:

*Kada vidimo nešto lijepo kod drugoga zatražimo od Allaha da ga blagoslovi:
dokaz:

Zabilježili su imam Ahmed, Malik, Nesai i Ibn Hibban, koji vjerodostojnim smatra hadis, od Sehla b. Hunejfa, radijallahu anhu, "da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, krenuo, a i on sa njim, na put prema Mekki. Kad su stigli do mjesta po imenu Su 'bul-harar kod Džuhfe, okupa se tu Sehl b. Hunejf, a bio je bijele puti i lijepog izgleda i kože, a Amir b. Rebi 'a iz plemena BeniAdijj b. Ka 'ba gledao ga je dok se kupao i rekao: 'Nisam do danas vidio ljepše kože', i Sehl se srušio. Tada su ljudi otišli Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, govoreći: 'Allahov Poslaniče, imaš li lijeka za Sehla, Allaha nam, ne diže glavu?'Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je: 'Da li sumnjate na nekog?'

Rekli su:' Gledao je u njega Amir b. Rebi 'a', pa je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pozvao Amira ižestoko ga ukorio i rekao:

'Pa zar treba da neko od vas ubije svoga brata!? Kada si vidio nešto što ti se sviđa zašto nisi rekao tebarekellah - Allah te blagoslovio.' Zatim mu je rekao: 'Okupaj se zbog njega.'

Pa je Amir oprao lice, ruke, laktove, koljena, krajeve nogu i unutrašnjost ispod donjeg ogrtača u lonac. Potomje ta voda izlivena na Sehla, a poljevao ju je jedan čovjek stojeći iza njega, po njegovoj glavi i leđima, naginjući lonac iza njega. Kada su tako sa njim učinili, Sehlje nakon toga otišao sa Ijudima potpuno zdrav. "


*Kada vidimo nešto lijepo kod sebe kažemo ''Maša'Allah la kuvvete illa billah''(tako je Allah htjeo, moć je samo u Allaha):
dokaz:
"I reče mu drug njegov,dok je s njim razgovarao: 'Zar ne vjeruješ u Onoga Koji te je od Zemlje stvorio, zatim od kapi sjemena, i najzad te potpunim čovjekom učinio?"  Što se mene tiče, On, Allah, moj je Gospodar i ja Gospodaru svome ne smatram ravnim nikoga. A zašto nisi, kad si u vrt ušao, rekao: 'Mašallah! Moć je samo u Allaha!' Ako vidiš da je u mene manje blaga i manje roda nego u tebe, pa Gospodar moj može mi bolji vrt od tvoga dati, a na tvoj nepogodu sa neba poslati, pa da ostane samo klizava ledina bez ičega,  ili da mu voda u ponor ode pa da je ne mogneš pronaći nikada.'"
[Prijevod značenja El-kehf  37.-41.]


''Dužnost je čovjeku da zaštiti sebe od šejtana i pokvarenih džinna i Ijudi, snagom svoga imana u Allaha, uzdajući se i oslanjajući na Njega, pribjegavajući Njemu i štiteći se Njime, također koristeći Poslanikovu, sallallahu alejhi ve sellem, zaštitu, čestim učenjem sura El-Felek, En-Nas, El-Ihlas, El-Fatihe i Ajetul-Kursijje.

Također u zaštitu spadaju i ove dove:

"E'uzu bi-kelimatillahit-tammati min šerri ma halek"- "Utječem se Allahovim savršenim riječima odzla onoga što On stvara";

"E'uzu bi-kelimatillahit-tammati min gadabihi ve 'ikabihi ve min šerri 'ibadihi ve min hemezatiš-šejatin ve en jahdurun" -

"Utječem se Allahovim savršenim riječima od Njegove srdžbe, kazne i od zla Njegovih robova, i od zla šejtanskih podrugivanja i od toga da me snađu ";
kao i Allahove riječi:
"Dovoljan mi je Allah, na Njega se oslanjam i On je Gospodar Arša veličanstvenog" [Prijevod značenja Et-Tevbe, 129.]


Izvor: Izdvojeno i prilagođeno iz
(https://www.youtube.com/watch?v=9mMRD5UwpxM) (http://www.nur-islam.com/index.php?option=com_content&view=article&id=801:ta-je-ustvari-urok-&catid=199:lijeenje-kuranom&Itemid=542), (http://kuran.putvjernika.com/index.php?option=com_tefsir&Itemid=72&action=viewayat&surano=18&min=15&show=3&page=6)

No comments:

Post a Comment