Tuesday 5 August 2014

Duha namaz





Od dobrovoljnih ibadeta ujutro je i klanjanje duha namaza. Vrijeme ovog namaza je ujutro, kada sunce odskoci, pa do pred podne. Klanja se od dva rekata, ili vise ko moze stici. Za duha namz Muhammed Sallallahu alejhi ve sellem je rekao: " Svako jutro na svaki zglob se treba dati sadaka, svaki tesbih (izgovoreno SubanAllah) je sadaka, svako izgovoreno Elhamdulillah je sadaka, svako izgovoreno La ilahe illallah je sadaka, svaki izgovoreni tekbir- Allahu ekber je sadaka, naredjivanje dobra je sadaka,odvracanje od zla je sadaka, a sve to mjenja dva rekata duha namaza" (Muslim) 

Ebu Hurejre r.a. prenosi da nam je Poslanik Sallallahu Alejhi ve Sellem ostavio u vasijjet tri stvari: Da postimo tri dana u svakom mjesecu, klanjamo dva rekata duha namaza i vitr namaz pred spavanje. (Buharija)


Duha namaz se ne nijeti sa: ''NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TELA SALATED-DUHA EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI ALLAHU EKBER.'' nego se nijeti srcem. A koliko puta ljudi izgovore riječi misleći da su time upotpunili nijet a srce im ostane prazno, nego umjesto toga očistite svoje srce znajte da se klanjate samo Allahu i budite svijesni šta radite, kao što sadaka nema svoj nijet riječima niti poslušnost roditeljima tako i namaz. Svaki nijet se donosi srcem.

No comments:

Post a Comment