Sunday 6 April 2014

ISLAM I NAUKA dio 2. ASTRONOMIJA


Par komentara vezanih za astronomiju


    وَالسَّمَاءَ بَنَيْنَاهَا بِأَيْدٍ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ 
''Mi smo nebo moći Svojom sazdali, i uistinu mi smo musiun-Širitelj'' (51:47)

NAPOMENA: Prevod značenja Kur'ana se ne smatra prevodom Kur'ana jer ga je nemoguće prevesti a da se sačuva njegovo potpuno značenje, tačnost, preciznost i stil. Tako da ću se ovom djelu teksta mimo Besimovog prevoda značenja Kur'ana na naš jezik (koji  se svakako skoncetrisao-InŠaAllah opravdano- na tečnost čitanja  a ne toliko na preciznost značenje prilikom prevoda) koristiti i Mlivinim prijevodom kao i različitim tefsirima i prijevodima značenja Kur'ana na engleski jezik(Sahih International)  gdje su ovi ajeti prevedeni dosta ispravnije.

Što se tiče navedenog ajeta od stvari na koje ukazuje su svakako i slijedeće:

*  Uprkos ogromnom broju stvari koje se nalaze u svemiru, od planeta, čestica, radijacije, kruženja, hemijskih i fizičkih reakcija, Allah iznova stvara nove, što svakako i priliči Gospodaru svih Stvorenja. Osporiti da se svaki dan stvore nova stvorenja-planete i slične materije i reakcije može samo slijep i ohol čovjek.

* Proces proizvodnje teleskopa u par zadnjih stoljeća je doveo do mogućnosti da vidimo izvan našeg solarnog sistema Mliječnog Puta pa sve do Andromede, pulsara i drugih tjela koja su hiljadama svijetlosnih godina udaljeni od nas. Ova tjela nama sa Zemlje izgledaju kao samo svijetločne tačkice ali su to ustvari milioni i milioni velikih zvijezda koje se iz trenutka u trenutak sve više udaljavaju od nas ( jer da, Svemir se širi) takođe mnoge nove zvijezde nastaju a mnoge takođe i nestaju (Allah stvara i rastvara šta On hoće).

* Takođe teorija relativiteta koja se pojavila zajedno sa novim teleskopima i koja je pobila jednu od stavki materijalizma-jednog od osnovnih vjerovanja komunizma (da je svemir oduvjek isti i da se ne mjenja) i koja je danas kod naroda prihvaćena kao opšte znanje, tj da je svemir nastao iz jedne tačke i da se neprestano širi, svakako nije u suprotnosti sa ovim ajetom, nego naprotiv.

* Jedna od svrha Zemljine atnosfere  je svakako i da zadrži dragocjeni zrak kojeg mi svi dišemo i koji se sastoji od raznih materija, a ponajviše od kisika. Količina tog zraka kojeg dišemo zajedno sa atnosferskim pritiskom se smanjuje sa udaljenosti od zemlje. Tako da ako kažemo da je količina zraka na samoj Zemljinoj površini  iznosi 20 jedinica onda je na visini od 10 kilometara količna zraka samo 2 jedinice, dok je na visini od 30 kilometara nekih 0,2 jedinice.

Svako ko je imao iskustvo da se digne u visine ove naše atnosfere uvidjeo je da jve teže i teže disati u zavisnosti od visine na kojoj se nalaze isto tako kada vidimo slike planinara koji su uspjeli da se popnu na najviše vrhove planina ili ljude koji su dosegli velike visine unutar cepelina i balona vidimo da koriste boce s kisikom koje su obavezne zbog rijetkoće zraka na tim visinama. A Allah u  Kur'anu kaže:

فَمَن يُرِدِ اللَّـهُ أَن يَهْدِيَهُ يَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلْإِسْلَامِ ۖ وَمَن يُرِدْ أَن يُضِلَّهُ يَجْعَلْ صَدْرَهُ ضَيِّقًا حَرَجًا كَأَنَّمَا يَصَّعَّدُ فِي السَّمَاءِ ۚ كَذَٰلِكَ يَجْعَلُ اللَّـهُ الرِّجْسَ عَلَى الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ
Onome koga Allah želi uputiti – On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi u zabludi ostaviti – On srce(sadr-prsa) njegovo stegne i umornim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti (da poveća visinu na kojoj se nalazi). Eto, tako Allah one koji ne vjeruju bez podrške ostavi. (6:125)
 
* Ukoliko bi nekog bez ikakvog bitnijeg znanja iz matematike, astronomije i fizike pitali da izračuna razliku u trajanju između solarne i lunarne godine i da pri tome ne koristi nikakva pomagala sigurno mu to ne bi uspjelo.  čak naprotiv, samim naučnicima je trebalo podobrog truda i računanja da izračunaju tu razliku.
A Allah u Kur'anu kaže:

 وَلَبِثُوا فِي كَهْفِهِمْ ثَلَاثَ مِائَةٍ سِنِينَ وَازْدَادُوا تِسْعً
''A oni su ostali u pećini svojoj tri stotine i još devet godina. '' (18:25)

i svakako period od 300 solarnih godina jednak je periodu od 309 lunarnih godina.

* Ono što razlikuje Zemlju od drugih planeta je svakako njezina količina vode:
وَأَنزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً بِقَدَرٍ فَأَسْكَنَّاهُ فِي الْأَرْضِ ۖ وَإِنَّا عَلَىٰ ذَهَابٍ بِهِ لَقَادِرُونَ 
Mi s neba s mjerom kišu spuštamo, i u zemlji je zadržavamo – a kadri smo da je i odvedemo – (23:18)

 فِي ''fi'' iako u arapskom jeziku fi znači, ''u'', ponekad se koristi i kao ''na''(kao u ajetu o džuma namazu ili nekim od ajeta koji govore o tome da je Allah iznad Arša)  i sada zamislimo, u koliko ne bi bila tačno određena količina vode unutar zemlje, određena količina vode kao led i određena količina vode u oblacima, da li bi bio moguć život na zemlji, tj kad bi se sva ta voda nalazila čas u tečnom obliku na površini zemlje, čak sva zaleđena itd, a svima nam je poznata destruktivna moć vode kada se ne ponaša onako kako bi smo mi željeli da se ponaša, ili pak ukoliko bi nam voda bila uskraćena kako bi nam tek tad bilo? A ako neko kaže da su mjere vode slučajnost ili da se to tek tako dešava prirodnim procesom, pa neka zna da je neizmjerno mnogo veća vjerovatnoća da u praznu kutiju ubaci olovku i prazan papir, zatim da ih izmješa(tj da asistira a ne da prepusti papir i olovku same sebi) i da mu izađe gotova pjesmica, sastav, ili crtež njihovog najdražeg pjevača-glumca.

preveo i doradio sa eng. M.N.


No comments:

Post a Comment