Sunday 22 April 2018

Kafir je onaj ko ne tekfiri jevreje i kršćane 2. dio Imam En-Nevevi


Onaj ko ne čini tekfir nad ljudima koji se pripisuju drugom dinu mimo islama poput kršćana, ili sumnja u njihov tekfir ili kaže da je njihova vjera ispravna ili je pohvali on je kafir pa makar ako ispoljava islam mimo ovog ili ako tvrdi da je musliman.
Takođe tekfir se odnosi i na osobe koje tvrde ili ukazuju na to da je cijeli ummet na stranputici ili da tvrdi da je neko od ashaba kafir.
Takođe tekfir se spušta i na onoga koji čini djelo za koje muslimani zajedno smatraju da ne može učiniti osim kafir, pa makar se pripisivao islamu svojim drugim djelima, poput sedžde krstu ili vatri, učešće u povorki ka crkvi u njihovoj posebnoj odori poput zunnara i sično ili djela koja liče ovome (učestovanje u horovima?)*.


وأن من لم يكفر من دان بغير الإسلام كالنصارى أو شك في تكفيرهم أو صحح مذهبهم فهو كافر وإن أظهر مع ذلك الإسلام واعتقده وكذا يقطع بتكفير كل قائل قولا يتوصل به إلى تضليل الأمة أو تكفير الصحابة وكذا من فعل فعلا أجمع المسلمون أنه لا يصدر إلا من كافر وإن كان صاحبه مصرحا بالإسلام مع فعله كالسجود للصليب أو النار والمشي إلى الكنائس مع أهلها بزيهم من الزنانير وغيرها وكذا

* dodatak prevodioca u zagradi.
Izvor:
Imam En-Nevevi, Revdah-Et-Talibin (Dar'alam El-Kutub, Rijad 2003.) ver. 7. str. 289-290.

https://ia800400.us.archive.org/27/items/RawdatuTalibin/rawdat7.pdf

Wednesday 11 April 2018

Razlika između mesdžida i musale (Ibn Usejmin)


Šejh Ibn Usejmin je bio upitan, koja je razlika između mesdžida (džamije) i mussale (sobe ili vanjskog prostora za namaz) i kada se nešto može smatrati mesdžidom.

On je odgovorio:
''Što se tiče uopštenog značenja cijela Planeta je mesdžid radi hadisa Allahovog Poslanika Sallallahu Alejhi ve Sellem:

جعلت لي الأرض مسجداً وطهوراً

''Učinjena mi je Zemlja mesdžidom i čistećom''

Što se tiče konkretnijeg značenja, mesdžid je mjesto koje je posebno pripremljeno za stalnu potrebu obavljanja namaza pa svejedno bilo to od kamenica, blata ili cementa ili nečeg drugog.
Što se tiče musale to je mjesto koje osoba koristi da povremeno obavlja namaz ali ga ne obavlja stalno. (Glavni primjeri musale su musala na mezarju i mussala za bajrame, kako je spomenuto u fetvi stalne komisije za fetve) Ovo nije mesdžid, džamija. Dokaz za ovu tvrdnju je da je Allahovog Poslanik Sallalalhu Alejhi ve Sellem klanjao nafilu namaz u svojoj kući a ona se nije smatrala mesdžidom.
Slično tome Utban ibn Malik radiallahu anhu ga je pozvao da dođe u njegovu kuću da klanjaju na mjestu gdje je on uobičavao da klanja ali to mjesto nije bio mesdžid.
Tako da:
Musala je mjesto na kome se klanja a koje nije posebno određeno da bude javni mesdžid u koji ljudi mogu da dođu i da obave namaz i koje je posebno pripremljeno za tu svrhu.

Izvor: ["فتاوى الشيخ ابن عثيمين" 12/ 394]

Tuesday 10 April 2018

Ne postoji ništa na Zemlji da sliči onome u Džennetu osim po imenu.


وَبَشِّرِ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ ۖ كُلَّمَا رُزِقُوا مِنْهَا مِن ثَمَرَةٍ رِّزْقًا ۙ قَالُوا هَـٰذَا الَّذِي رُزِقْنَا مِن قَبْلُ ۖ وَأُتُوا بِهِ مُتَشَابِهًا ۖ وَلَهُمْ فِيهَا أَزْوَاجٌ مُّطَهَّرَةٌ ۖ وَهُمْ فِيهَا خَالِدُونَ

A one koji vjeruju i dobra djela čine obraduj džennetskim baščama kroz koje će rijeke teći; svaki put kada im se iz njih da kakav plod, oni će reći: "Ovo smo i prije jeli" – a biće im davani samo njima slični. U njima će čiste žene imati, i u njima će vječno boraviti.

[Kur'an 2:25]

Ibn Abbas je rekao: ''Ne postoji ništa na Zemlji da sliči onome u Džennetu osim po imenu''

U drugoj predaji: ''Samo su imena slična u poređenju onoga što je na ovome svijetu i onoga u Džennetu.''

Izvor: Tefsir Ibn Kesir

Ko sve ima pravo da tekfiri?


Ko ima pravo da tekfiri


Pitanje:
Ko ima pravo da tekfiri određenu osobu? Da li je dozvoljeno običnom čovjeku koji poznaje propise i prepreke tekfira da tekfiri određenu osobu koja je upala u jasan kufr? Ili pak kažemo takvom čovjeku nemoj raditi to, ostavi to (tekfir pojedinca) kadiji ili muftiji ili učenjaku? Očekujemo od vas objašnjenje jer je zaista mnogo grešaka u ovoj meseli.

Odgovor:
Kao što si spomenuo, običan čovjek koji poznaje propise tekfira i njegove prepreke moze tekfiriti pojedinca i na ovome je bila praksa još od vremena Allahova Poslanika pa sve do našeg vremena.
A što se tiče onoga koji ne poznaje propise tekfira i njegove prepreke takvom nije dozvoljeno upuštanje u tekfir zbog hadisa „Ko bude rekao svome bratu: ‘O nevjerniče’, zaista jedan od njih dvojice će se vratiti sa kufrom“.

Tekfir nije specifičan samo za kadiju, ili muftiju, ili pak nekog učenjaka, ovakvo mišljenje je pogrešno.

Odgovorio: šejh Ali b. Hudajr el-Hudajr
Izvor: https://menhedz.com/ko-sve-ima-pravo-da-tekfiri/