Monday 8 September 2014

IZAZOV ATEISTIMA: spol novorođenčeta



Do skorijeg vremena vladalo je mišljenje da spol novorođenčeta zavisi od majčinih ćelija ili najmanje da je spol u zavisnosti i od muških i ženskih ćelija zajedno.

•Ali nama je data drugačija informacija u Kur’anu, gdje nam je rečeno da muški tj. ženski spol ovisi o spermatozoidima koji dospiju do maternice.

''i da On par, muško i žensko, stvara , od kapi sjemena kad se izbaci ''[p.z. An-Nedžm 45-46.]

KAPLJA KOJA SE IZBACUJE – SPERMATOZOID

•Nauke u poletu napredovanja, genetika i molekularna biologija naučno su potvrdile ove informacije date u Kur’anu. Danas je poznato da spol bebe zavisi od spolnih ćelija muškarca i da žena nema povezanost sa ovim procesom.

•Hromosomi su osnovni elementi u određivanju spola. Dva od 46 hromosoma koji određuju strukturu ljudskog bića su identifikovana kao spolni hromosomi. Ova dva hromosoma su X i X hromosomi kod žene i X i Y kod muškarca zbog toga što oblici ovih hromosoma podjsjećaju na pomenuta slova. Y hromosom nosi gene koji označavaju muški spol dok X hromosom nosi gene koji označavaju ženski spol.

•Formiranje novog čovjeka počinje kombiniranim ukrštavanjem ovih hromosoma koji postoje u muškarcu i ženi u parovima. Kod žene obje komponente spolne ćelije koja se dijeli na dva dijela tokom ovulacije nose X hromosom. S druge strane kod muškarca spolna ćelija proizvodi dvije različite vrste spermatozoida gdje jedna sadrži X hromosome a druga Y hromosome. U koliko se X hromosom žene spoji sa spermatozoidom koji nosi X hromosom također, onda će beba imati ženski spol. Ako se spoji sa spermatozoidom sa Y hromosomom, beba će biti muško.

•Drugim riječima, spol bebe zavisi od toga koji će se hromosom muškarca ujediniti sa jajnom ćelijom.

Ništa od ovoga nije bilo poznato sve do otkrića koje je postigla genetika u 20. stoljeću. Doista su u mnogim kulturama vladala mišljenja da spol djeteta zavisi od tijela žene , zbog čega su žene bile okrivljavane ukoliko bi rodile žensko dijete.

•Međutim, 13 stoljeća prije nego su ljudski geni bili otkriveni , u Kur’anu je objavljena informacija koja obara sumnje i zablude te stavlja do znanja da spol bebe zavisi od muškarca a ne od žene.

Ukoliko nastavimo proučavati činjenice o formiranju čovjeka koje su nam rečene u Kur’anu naići ćemo na još neka važna naučna čuda. Kada se spermatozoidi muškarca spoje sa jajnom ćelijom žene stvara se prvi “djelić” novog čovjeka. Ova ćelija, u biologiji poznata kao zigot, automatski prestaje da se reproducira djeljenjem i postaje djelić mesa. Zigot ne provodi svoje razdoblje razvitka u praznini (sam), nego se PRILIJELPI/ZAKAČI/PRIJANJA uz maternicu baš kao korijenje u zemlji. Kroz tu spojnicu zigot dobiva sve potrebne supstance iz majčinog tijela koje su neophodne za njegov razvoj. U ovoj tački dolazimo do čuda objavljenog u Kur’anu. Naime, u opisivanju stvaranja čovjeka Allah u Kur’anu koristi riječ ALAK .

"Čitaj, u ime Gospodara tvoga Koji stvara",
"stvara čovjeka od ugruška"
"Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj",
(pz. Al-alak 1-3.)

Značenje riječi alak u arapskom jeziku jeste STVAR KOJA SE ZAKAČA /LIJEPI/PRIJANJA UZ NEŠTO.

Riječ se doslovno koristi za pijavicu koja se prijanja uz tijelo da pije krv. Sigurno je da korištenje tako pogodne riječi za objašnjenje razvoja zigota unutar materice ne može biti puka slučajnost !

Ovo još jednom dokazuje da je Kur’an Objava Allahova, Gospodara svih svjetova.
______________________________
Korišten prevod značenja Kur'ana od grupe autora iz knjige ''Tefsir-ibn-Kesir''
Izvor:http://el-ilm.com/izazovi-ateistima/spol-novorodenceta.html

No comments:

Post a Comment