Sunday 25 June 2023

Korišetenje laserskih i plastibel metoda za obrezivanje



Pitanje


Eselamu Alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu
Malo sam zbunjen jer sam mislio da postoji samo jedan način obrezivanja. Međutim naišao sam na nekoliko drugih pa vas pitam koji su načini dozvoljeni za obrezivanje muskog dijeteta? Da li su sve metode dozvoljene? Za primjer jedna od metoda je obrezivanje laserom a druga se naziva plastibel? Tako da koju metodu da čovjek izabere ako ima izbor između ove dvije. Takođe ako to radi čovjek nemusliman postoji rizik da ce napraviti samo manji rez koji nije poput vjerskog obrezivanja? DžazakAllahu hajr.

Kratak odgovor:
1. Šerijat nije odredio metodu kojom se obrezivanje radi iako se tradicionalno radi lakšim operativnim zahtjevom.
2. Pri obrezivanju mora biti uklonjena sva koža sa glavića penisa. (drugo mišljenje: većina kože)
3. BITNO, U Bosni je osnova da se laserskim obrezivanjem ne uklanja cijela koža sa glansa, prije odlučivanja najbitnije pitanje koje treba postaviti odgovornima je koliko se kože uklanja navedenim zahvatom.

Odgovor:
Sva zahvala pripada Allahu Gospodaru svijetova. Svijedočim da nema niko dostojan obožavanja sem Allaha i da je Muhammed Sallallahu Alejhi ve Sellem Njegov rob i poslanik.

Obrezivanje za muskarce predstavlja uklanjanje kože koja prekriva glans (lat. glans penis ili glavić) i šerijat nije odredio metod na koji se to radi. Tako da metode koje ste naveli lasersko i plastibel obrezivanje, mogu biti uredu ukoliko ne čine štetu vašem djetetu i ukoliko ispunjavaju kriterij islamskog obrezivanja. Međutim čovjek se treba potruditi da nađe najblažu metodu.

Kod obrezivanja muškog djeteta treba se ukloniti cijela koža sa glavića. Učenjaci iz šafijskog mezheba kažu da je jedini ispravan način ako se ukloni cijela koža. Zekerija el-Ensari rahimehullah iz šafijske škole kaže:
''Cijeli glavić mora biti otkriven pri obrezivanju i nije dovoljno otkloniti samo dio.''

Isto se prenosi i iz Hanbelijske škole od imama Ibn Hanbela rahimehullah i En-Nevevija.
El-Merdavi rahimehullah kaže: ''Pri obrezivanju mora se otkloniti sva koža sa glavića penisa, to spominju mnogi učenjaci hanbelijske škole i to je stav većine kako je spomenuto u djelo El'Furuu od Ibn Mufliha i Er-Rija'ah El'Kubra od Ibn Hamdana i drugi stav Imama Ahmeda gdje kaže ili većina kože što se spominje i od Abduselama El'Medžda i drugih.''

Što se tiče Hanefijske škole oni kažu da mora biti uklonjeno najmanje više od pola kože.
Spominje se u El'fetava el'Hindija: ''U slučaju da je muško djete obrezano ali nije sva koža uklonjena, ukoliko je više od pola uklonjeno smatra se da je ipak ispravno obrezivanje a ukoliko je manje od pola uklonjeno onda se ne smatra ispravnim obrezivanjem.''

Što se tiče obrezivanja od strane doktora nemuslimana ono je dozvoljeno sve dok je ta osoba pouzdana a Allah najbolje zna.

Izvor: https://www.islamweb.net/en/fatwa/160937/using-laser-and-plastibell-methods-for-male-circumcision
Napomena, tekst je dorađen u smislu da je izostavljano suvišno ponavaljanje istog stava o uklanjanju većine kože i da je dodan dio ''kratkog odgovora'' kao i navedeno i stanje u Bosni, nakon nekoliko mjeseci istraživanja iskustava i poruka privatnim ordinacijama gdje smo došli do saznanja da se u Bosni većinom vrši takozvano američko obrezivanje gdje se  uklanja samo koža sa vrha glansa .

No comments:

Post a Comment