Sunday 25 June 2023

Korišetenje laserskih i plastibel metoda za obrezivanje



Pitanje


Eselamu Alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu
Malo sam zbunjen jer sam mislio da postoji samo jedan način obrezivanja. Međutim naišao sam na nekoliko drugih pa vas pitam koji su načini dozvoljeni za obrezivanje muskog dijeteta? Da li su sve metode dozvoljene? Za primjer jedna od metoda je obrezivanje laserom a druga se naziva plastibel? Tako da koju metodu da čovjek izabere ako ima izbor između ove dvije. Takođe ako to radi čovjek nemusliman postoji rizik da ce napraviti samo manji rez koji nije poput vjerskog obrezivanja? DžazakAllahu hajr.

Kratak odgovor:
1. Šerijat nije odredio metodu kojom se obrezivanje radi iako se tradicionalno radi lakšim operativnim zahtjevom.
2. Pri obrezivanju mora biti uklonjena sva koža sa glavića penisa. (drugo mišljenje: većina kože)
3. BITNO, U Bosni je osnova da se laserskim obrezivanjem ne uklanja cijela koža sa glansa, prije odlučivanja najbitnije pitanje koje treba postaviti odgovornima je koliko se kože uklanja navedenim zahvatom.

Odgovor:
Sva zahvala pripada Allahu Gospodaru svijetova. Svijedočim da nema niko dostojan obožavanja sem Allaha i da je Muhammed Sallallahu Alejhi ve Sellem Njegov rob i poslanik.

Obrezivanje za muskarce predstavlja uklanjanje kože koja prekriva glans (lat. glans penis ili glavić) i šerijat nije odredio metod na koji se to radi. Tako da metode koje ste naveli lasersko i plastibel obrezivanje, mogu biti uredu ukoliko ne čine štetu vašem djetetu i ukoliko ispunjavaju kriterij islamskog obrezivanja. Međutim čovjek se treba potruditi da nađe najblažu metodu.

Kod obrezivanja muškog djeteta treba se ukloniti cijela koža sa glavića. Učenjaci iz šafijskog mezheba kažu da je jedini ispravan način ako se ukloni cijela koža. Zekerija el-Ensari rahimehullah iz šafijske škole kaže:
''Cijeli glavić mora biti otkriven pri obrezivanju i nije dovoljno otkloniti samo dio.''

Isto se prenosi i iz Hanbelijske škole od imama Ibn Hanbela rahimehullah i En-Nevevija.
El-Merdavi rahimehullah kaže: ''Pri obrezivanju mora se otkloniti sva koža sa glavića penisa, to spominju mnogi učenjaci hanbelijske škole i to je stav većine kako je spomenuto u djelo El'Furuu od Ibn Mufliha i Er-Rija'ah El'Kubra od Ibn Hamdana i drugi stav Imama Ahmeda gdje kaže ili većina kože što se spominje i od Abduselama El'Medžda i drugih.''

Što se tiče Hanefijske škole oni kažu da mora biti uklonjeno najmanje više od pola kože.
Spominje se u El'fetava el'Hindija: ''U slučaju da je muško djete obrezano ali nije sva koža uklonjena, ukoliko je više od pola uklonjeno smatra se da je ipak ispravno obrezivanje a ukoliko je manje od pola uklonjeno onda se ne smatra ispravnim obrezivanjem.''

Što se tiče obrezivanja od strane doktora nemuslimana ono je dozvoljeno sve dok je ta osoba pouzdana a Allah najbolje zna.

Izvor: https://www.islamweb.net/en/fatwa/160937/using-laser-and-plastibell-methods-for-male-circumcision
Napomena, tekst je dorađen u smislu da je izostavljano suvišno ponavaljanje istog stava o uklanjanju većine kože i da je dodan dio ''kratkog odgovora'' kao i navedeno i stanje u Bosni, nakon nekoliko mjeseci istraživanja iskustava i poruka privatnim ordinacijama gdje smo došli do saznanja da se u Bosni većinom vrši takozvano američko obrezivanje gdje se  uklanja samo koža sa vrha glansa .

Saturday 24 June 2023

Šta treba uraditi kada muž ignoriše ženu



Pitanje:
U braku sam pet godina i imam dvoje djece. Naučio me o islamu elhamdulillah. Imali smo malo problema u našim životima u prošlih dvije godine, posudili smo nešto para i nismo imali gdje da živimo.
Bilo je problema i sa mojim mužem i na poslu i nije mogao da vidi porodicu već osam godina. Učila sam o islamu a posebno kako da se ophodim prema mužu i kako da budem strpljiva.
Uvijek sam bila nestrpljiva i uvijek sam tražila da mi donosi ono što želim. Danas ne tražim ništa od njega sem da provodi vrijeme s nama ali njega to ne zanima.
Ne postoji fizički kontakt među nama, ne ljubi me ne dira me niti priča samnom i izgleda mi da ne želi da dođe kući radi mene i djece. 
Moj muž ne izgleda da želi da nas napusti nego ga jednostavno ne zanimamo, nadam se da mi možete dati kakav savjet jer on ne odgovara na moja pitanja. Pokušavam da budem strpljiva i da ignorišem njegovo loše ponašanje ali i ja imam fizičke potrebe i prava koja mi uskraćuje.

Kratak odgovor:

1. Žena ima pravo kod muže i muž ima pravo kod žene.

2. Bračni problemi se trebaju riješavati sa uzajamnim razumjevanjem, iskrenošću, pažnjom i ljubavlju.

3. Muž ima pravo da savjetuje ženu, zatim da se odvoji od nje u postelji zatim da je udari ukoliko je neposlušna. Sve troje je sredstvo za riješavanje problema a ne kazna. Ukoliko je prihvatila savjet nema smisla da bude udarena i ukoliko želi priču i traži riješenje nema smisla da se ignoriše.*



Duži odgovor:

Zahvala neka je Allahu

Prava žene u islamu

Žena ima prava kod svoga muža, prvenstveno lijep odnos, održavanje, smještaj, čuvanje njene čednosti i ispunjavanje njenih emocionalnih potreba. Sve ove potrebe imaju svoju pozadinu u Kur'anu i sunnetu.

Prava muža u islamu
U istom smislu i muž ima pravo kod supruge, prvenstveno lijep odnos i pokornost u onome što je šerijatski ispravno, intimnost, služenje njemu i ne izlazak iz kuće bez njegove dozvole.

Lijek za bračne probleme počinje kada obje strane postanu upoznate sa svojim pravima i dužnostima. Nakon toga supržnici se pozivaju na blagost i razumno ophođenje kao što Allah kaže u Kur'anu:

وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ
S njima lijepo živite!
[an-Nisa 4:19]


وَلَهُنَّ مِثْلُ الَّذِي عَلَيْهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ
One imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu 
 [al-Baqarah 2:228]

Ukoliko muž ne ispunjava svoja prava ili ukoliko žena ne ispunjava svoja prava odnos među njima se ruši.

Spomenula si da se muž udaljio od tebe i od djece i da ti ne daje tvoja prava po pitanju intimnosti. Bez sumnje ovo je pogrešno jer ide nasuprot lijepom odnosu kojeg je Allah naredio i to je uskraćivanje prava na intimnost i otežavanje čednosti.

Spominje se u الموسوعة الفقهية " ( 30 / 127 ):

“Jedno od prava koje supruga ima kod muža je da čuva njenu čednost time što će na fin način imati intimne odnose s njom. I većina učenjaka je na stavu da je farz da muž ima odnos sa svojom suprugom. Najjači stav je od onih koji kažu da muž mora imati odnos sa suprugom u skladu sa njezinim potrebama a svojim fizičkim mogućnostima''

šejh Ibn Tejmije rahimehullah je bio upitan o čovjeku koji nema odnos sa svojom suprugom mjesec dana ili više, da li je u tome grijeh ili ne i da li je on obavezan da to radi.
pa je odgovorio:
''Muž mora imati intimni odnos sa svojom suprugom nasprav onog što je razumno, to je jedno od njezinih najbitnijih prava i bitnije je od toga da je hrani. Kaže se da je obaveza minimalno jednom u četiri mjeseca ili naspram njenih potreba a njegovih mogućnosti isto kao i što je hrani naspram njezinih potreba a njegovih mogućnosti. I ovo je ispravni od ova dva stava.'' "مجموع الفتاوى" (32/271)

Ignorisanje i zapostavljenje supruge je haram osim u slučaju da je (ناشزا ) namjerno neposlušna.

Kako popraviti bračne probleme


Bračni problemi se rješavaju u atmosferi međusobnog razumjevanja sa iskrenošću, otvorenosti, naklonošću i ljubavi. Oba supružnika trebaju da poslušaju šta drugi ima da kaže da bi razumjeli problem i njegove uzroke kao i načine na koje bi se mogli riješiti i kako bi se otkrilo ko zapostavlja prava drugog. Svi ti problemi se moraju riješiti i kako bi se djeci moglo omogućiti odrastanje u dobrom i zdravom okruženju.

Možda si uradila nešto što je izazvalo ovakvo ponašanje kod tvoga muža ali to ne znači da tvoj muž smije nastaviti da vas ignoriše i da zapostavlja svoje dužnosti.

Savjetujemo te da pokušaš da otvoreno pričaš sa svojim mužem da nekako dođete do razumjevanja i da tražiš oprosta za svoje moguće greške. Ako tvoj muž odbija da sjedne i da razgovara onda da potražiš pomoć od bogobojazne osobe iz tvoje ili njegove porodice ili od nekog od muslimana kao što Allah kaže:

وَإِنْ خِفْتُمْ شِقَاقَ بَيْنِهِمَا فَابْعَثُوا حَكَمًا مِّنْ أَهْلِهِ وَحَكَمًا مِّنْ أَهْلِهَا إِن يُرِيدَا إِصْلَاحًا يُوَفِّقِ اللَّهُ بَيْنَهُمَا ۗ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلِيمًا خَبِيرًا
A ako se bojite razdora između njih dvoje, onda pošaljite jednog pomiritelja iz njegove, a jednog pomiritelja iz njene porodice. Ako oni žele izmirenje, Allah će ih pomiriti jer Allah sve zna i o svemu je obaviješten!
[an-Nisa 4:35]

Zatim neka taj posrednik posluša oboje kako bi razuio gdje su vaše greške kako bi vas mogao posavjetovati na ono što bi vam bilo korisno i dobro.

Kada tražiti razvod

Ukoliko muž nastavi da ignoriše ženu bez opravdanog razloga i odbija njeno pravo na intimnost dozvoljeno je da traži razvod kako bi otklonila štetu koja joj se nanosi i kako bi se udala za nekoga ko će ispunjavati njena prava i brinuti se za nju.

Ali žena ne bi trebala da žuri sa traženjem razvoda neko je bolje da bude strpljiva i da traži način da riješi problem sa svojim mužem u nadi da će Allah popraviti odnos između njih dvoje kako bi porodica ostala zajedno.

Molim Allaha Uzvišenog da vas izmiri i da vas sastavi u čestitosti i bogobojaznosti.

A Allah najbolje zna.

Izvor: https://islamqa.info/en/answers/166912/if-a-husband-ignores-his-wife-what-should-be-done