Wednesday 17 February 2021

Savremena nauka i Kur'an II. dio



Kosmologija:

Allah kaže:

أَوَلَمْ يَرَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنَّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا فَفَتَقْنَاهُمَا ۖ وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاءِ كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ ۖ أَفَلَا يُؤْمِنُونَ

Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati? 
(Kur'an 21:30)

Ovaj ajet direktno ukazuje na zajedničko porijeklo univerzuma a činjenica da ovo nije otkriveno do nekih 40 godina ranije sa napretkom nuklearne fizike. Ovo razdvajanje/ raskomadavanje se može gledati paralelno sa sa onim što naučnici nazivaju ''Veliki prasak'' (Big Bang). Štaviše sva živa stvorenja se sastoje od protoplazme koja se sastoji od 80 do 85 % vode. (
i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati? )

Takođe se u Kur'anu spominje:

ثُمَّ اسْتَوَىٰ إِلَى السَّمَاءِ وَهِيَ دُخَانٌ فَقَالَ لَهَا وَلِلْأَرْضِ ائْتِيَا طَوْعًا أَوْ كَرْهًا قَالَتَا أَتَيْنَا طَائِعِينَ

Zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo još dim (دُخَانٌ ) bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" – "Pojavljujemo se drage volje!" – odgovorili su,
[Kuran 41:11]

Riječ (دُخَانٌ ) dim se danas koristi i od strane naučnika da se opiše praiskonsko stanje univerzuma koje je po njihovim riječima bilo sastavljeno od vrelih gasovitih materija sa česticama koje se užurbano pomijeraju poput dima. I od toga su nastale planete i zvijezde. U Kur'anu se spominje:

وَالسَّمَاءَ بَنَيْنَاهَا بِأَيْدٍ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ
A nebo - sazdali smo ga rukama - i uistinu, Mi smo oni koji ga šire (Kur'an 51:47)

Što je danas prihvaćena činjenica da živimo u svemiru koji se širi.

Kur'an kaže:

لَا الشَّمْسُ يَنبَغِي لَهَا أَن تُدْرِكَ الْقَمَرَ وَلَا اللَّيْلُ سَابِقُ النَّهَارِ ۚ وَكُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ
Nit' Sunce može Mjesec dostići nit' noć dan prestići, svi oni u svemiru plove.
(Kur'an 36:40)

Arapska riječ koja se koristi za kretanje koristeći vlastito tijelo je riječ jesbahun (يَسْبَحُونَ) i ukazuje da pokreti dolaze iz tijela koje je u pitanju. Pa ukoliko se nalazi u vodi ukazuje na plivanje, ukoliko se nalazi na zemlji ukazuje na kretanje nogama/tijelom po kopnu a za kretanje koje se dešava u svemiru znači rotiranje.

Sunce se nalazi u orbiti ne u blizini Zemlje nego u centru galaksije i ne postoji kontradikcija u tome sa Kur'anom/islamom jer se u Kur'anu ne spominju karakteristike sunčeve orbite.

Kur'an kaže:

خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ بِالْحَقِّ ۖ يُكَوِّرُ اللَّيْلَ عَلَى النَّهَارِ وَيُكَوِّرُ النَّهَارَ عَلَى اللَّيْلِ ۖ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ ۖ كُلٌّ يَجْرِي لِأَجَلٍ مُّسَمًّى ۗ أَلَا هُوَ الْعَزِيزُ الْغَفَّارُ
Nebesa i Zemlju je sa ciljem stvorio; On noću zavija dan i danom zavija noć, On je Sunce i Mjesec potčinio, svako se kreće do roka određenog. On je Silni, On mnogo prašta!
(Kur'an 39:5)

Klupčanje, savijanje, navijanje, uvrtanje, kružno kretanje bi bio prevod arapske riječi kevara (كَوِّرُ) a orginalno značenje riječi se koristi i za pokrete pri motanju turbana oko glave.

Kur'an spominje:

هُوَ الَّذِي جَعَلَ الشَّمْسَ ضِيَاءً وَالْقَمَرَ نُورًا وَقَدَّرَهُ مَنَازِلَ لِتَعْلَمُوا عَدَدَ السِّنِينَ وَالْحِسَابَ ۚ مَا خَلَقَ اللَّـهُ ذَٰلِكَ إِلَّا بِالْحَقِّ ۚ يُفَصِّلُ الْآيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ
On je Sunce izvorom svjetlosti učinio, a Mjesec sjajnim i položaje mu odredio da biste znali broj godina i računanje. – Allah je to mudro stvorio. – On potanko izlaže dokaze ljudima koji razumiju. (Kur'an 10:5) 

Kur'an spominje da je sunce izvor svjetlost a mjesec kao objekat koji ne proizvodi svjetlost nego posuđuje tuđu (Sunčevu)

أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ ۚ وَلَوْ كَانَ مِنْ عِندِ غَيْرِ اللَّـهِ لَوَجَدُوا فِيهِ اخْتِلَافًا كَثِيرًا
A zašto oni ne razmisle o Kur'anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti.
(Kur'an 4:82)


https://www.islamweb.net/en/article/114101/

No comments:

Post a Comment