Wednesday 15 November 2023

Nekoliko šerijatskih tekstova koji govore o veličini muževog prava kod žene



Rekao je Uzvišeni Allah: One imaju onoliko prava koliko i obaveza; treba da ih izvrše lijepo i po propisu. A muškarci su nad njima za jedan stepen! Allah je, doista, silan i mudar. (El-Bekara, 228.) Kaže Šejhul-islam Ibn Tejmijje: “Ženi ničije pravo, nakon prava Allaha i Njegovog Poslanika, nije preče od prava muža.” Medžmu’ul-fetawa, 32/260.

Upitan je Šejhul-islam Ibn Tejmijje o ženi koja se uda, da li je bolje njeno dobročinstvo prema roditeljima, ili pokornost mužu, pa je odgovorio: “Kada se uda žena, njen muž ima veće pravo na nju od njenih roditelja, i njena pokornost mužu je obaveznija od njene pokornosti roditeljima. (…) Kada bi muž htio da se sa njom preseli na drugo mjesto, ispunjavajući svoje obaveze i ne prelazeći Allahove granice po pitanju žene, a otac joj zabrani da se pokori mužu u tome, njoj je obaveza da se pokori mužu a ne roditeljima, i njeni roditelji su u tom slučaju nepravedni.” Medžmu’ul-fetawa, 32/264.

Hakim je zabilježio s vjerodostojnim senedom od Ibn Omera da je Poslanik ﷺ rekao: “Dvojema se ne prima namaz: odbjegli rob dok se ne vrati, i žena koja je nepokorna mužu dok se ne povrati (od nepokornosti).” Sahihul-džami’is-sagir we zijadatih, br. 136.

Taberani bilježi s vjerodostojnim senedom u el-Mu’džemul-kebir od Mu’aza ibn Džebela da je Allahov Poslanik ﷺ rekao: “Da žena zna koliko je pravo njenog muža, stojeći bi čekala (tj. iz poštovanja prema njemu ne bi sjela) da on pojede svoj ručak ili svoju večeru.” Sahihul-džami’is-sagir we zijadatih, br. 5259.

Ahmed bilježi s vjerodostojnim senedom u svom Musnedu od Abdullaha ibn Ebi Eufa da je Poslanik ﷺ rekao: “Da sam ikome naredio da učini sedždu nekom mimo Allaha, naredio bih ženi da učini sedždu svome mužu. Tako mi Onoga u čijoj je ruci Muhammedova duša, neće žena ispuniti pravo svog Gospodara sve dok ne ispuni pravo svog muža u potpunosti, čak da mu se odazove kada bi je pozvao makar se nalazila na samaru (sedlu) jahalice.” Sahihul-džami’is-sagir we zijadatih, br. 5259.

Et-Tirmizi i Ahmed bilježe s vjerodostojnim senedom od Mu’aza ibn Džebela da je Poslanik ﷺ rekao: “Koja god žena uznemiri svog muža na dunjaluku kaže njegova žena od hurija: ‘Nemoj ga uznemiravati, Allah te ubio, on je kod tebe gost, skoro da te napusti i dođe kod nas.‘” Silsiletul-ehadisis-sahiha, br. 173.

Et-Tirmizi bilježi od Ebu Umame s vjerodostojnim senedom da je Allahov Poslanik ﷺ rekao: “Trojema namaz nije primljen: odbjeglom robu dok se ne vrati, ženi koja zanoći a njen muž na nju srdit, i imam koji predvodi ljude koji ga mrze.” Sahihul-džami’is-sagir we zijadatih, br. 3075.

Od Ebu Hurejre se prenosi s vjerodostojnim senedom da je Allahov Poslanik ﷺ rekao: “Kada žena klanja svojih pet namaza, posti svoj mjesec (ramazan), sačuva svoje stidno mjesto i pokorava se svom mužu biva joj rečeno: ‘Uđi na koja hoćeš džennetska vrata.‘” Bilježi ga Ibn Hibban sa vjerodostojnim senedom. Sahihul-džami’is-sagir we zijadatih, br. 660.

El-Bejheki i en-Nesa’i bilježe sa vjerodostojnim senedom od Ebu Seida el-Hudrija da je rekao da je jedna djevojka upitala Allahovog Poslanika o pravu muža nad ženom, pa je rekao: “Pravo muža kod žene jeste da – kada bi imao ranu i ona je polizala, ili progutala njegov gnoj i njegovu krv, ne bi odužila njegovo pravo.” Sahihul-džami’is-sagir we zijadatih, br. 3148.

Bilježi Ibn Ebi Šejbe da je Aiša, radijallahu anha, govorila: “O žene, da znate pravo vaših muževa – svojim licem bi brisale prašinu s njihovih stopala!”

Imam Ahmed bilježi s vjerodostojnim senedom da je Husajn ibn Mihsan, r.a., rekao: “Pričala mi je očeva sestra: ‘Otišla sam Allahovom Poslaniku ﷺ radi neke potrebe pa je rekao: ‘Je li imaš muža?’ Rekla sam: ‘Da.’ Rekao je: ‘Kakva si mu (kao supruga)?’ Pokorna sam mu u svemu osim ako nešto nisam u mogućnosti.’ On reče: ‘Dobro gledaj kakva si mu, jer on je tvoj Džennet i tvoj Džehennem.” Sahihul-džami’is-sagir we zijadatih, br. 1509.

Et-Tirmizi bilježi predaju koju ocjenjuje kao hasen, a u kojoj stoji da je Allahov Poslanik ﷺ rekao: “Koja god žena umre a njen muž zadovoljan njome, ući će u Džennet.”

Imam Ahmed i En-Nesa’i bilježe od Ebu Hurejre s vjerodostojnim senedom da je Allahovom Poslaniku, s.a.w.s., rečeno: “Koje su žene najbolje?”, pa je odgovorio: “Ona koja ga obraduje kada je pogleda, koja mu se pokori kada joj naredi, koja mu se ne suprostavlja po pitanju sebe i imetka kako je njemu mrsko.” Silsiletul-ehadisis-sahiha, br. 1838.

Šejhul-Islam Ibn Tejmijje kaže: “Nije dozvoljeno ženi da izađe iz kuće osim uz dozvolu njenog muža, a ako izađe bez njegove dozvole biva nepokorna Allahu i Njegovom Poslaniku i zaslužuje (Allahovu) kaznu.” Medžmu’ul-fetawa, 32/281.

Mu’az ibn Džebel prenosi da je Allahov Poslanik ﷺ rekao: “Nije dozvoljeno ženi koja vjeruje u Allaha i Sudnji dan da dozvoli nekom da uđe u kuću njenog muža a da je to njemu mrsko, niti joj je dozvoljeno da izađe a njemu to mrsko, niti da se po pitanju njega pokorava nekom drugom, niti da učini nešto čime će izazvati tjeskobu u njegovim prsima, niti da ga napusti u postelji, niti da ga napusti (odvoji se, bojkotuje, itd.). A ako mu učini nepravdu neka dođe kod njega i pokuša ga oraspoložiti, pa ako on to prihvati, to je lijepo, i Allah će prihvatiti njeno opravdanje i neće imati grijeh, a ako odbije da bude zadovoljan njome, ona je kod Allaha opravdana.”

Kaže el-Hejsemi: “Bilježi ga Taberani sa dva seneda od kojih je jedan sastavljen od pouzdanih prenosilaca.” Medžmeuz-zewaid, 4/313.

Bilježe el-Bezzar i et-Taberani predaju od Esme bint Jezid ibnis-Seken, da je došla Poslaniku ﷺ i upitala ga kako da one nadoknade djela kojima su odlikovani ljudi poput džume namaza, prisustvovanja dženazama, džihada, itd., pa se Poslanik ﷺ okrenuo ka ashabima i rekao: “Da li ste čuli ljepše pitanje žene o vjeri od njenog pitanja?” Oni rekoše: “Nismo, o Allahov Poslaniče.” On reče: “Idi o Esma i poruči ženama (u ime kojih si došla) da to što je jedna od vas dobra supruga svom mužu, traži njegovo zadovoljstvo i gleda kako da se poklopi sa onim što on želi – vrijedno je kao sve to što si navela.” Esma se okrenula i otišla izgovarajući tehlile (la ilahe illallah) i tekbire (Allahu ekber) od radosti zbog onoga što joj je rečeno. Hadis je slabog seneda, ali ima puno drugih vjerodostojnih predaja koje pojačavaju ovu predaju i ukazuju na ispravnost njenog značenja. Ibn Tejmijje, komentarišući ovaj hadis, kaže: “Tj. kada se žena lijepo ophodi prema svom mužu to iziskuje postizanje Allahovog zadovoljstva i Allahove počasti, bez da čini ona djela koja su posebna za muškarce. A Allah najbolje zna.” Medžmu’ul-fetawa, 32/275.

Buharija u djelu el-Edebul-mufred prenosi s vjerodostojnim senedom od Esme bint Zejd el-Ensarije da je rekla: “Prošao je Allahov Poslanik ﷺ pred mene dok sam bila sa nekim mojim vršnjakinjama, pa nas je poselamio i rekao: ‘Čuvajte se nezahvalnosti onima od kojih vam dolaze blagodati.’ Rekla sam: ‘Allahov Poslaniče, a šta je to?’ On je rekao: ‘Neka od vas duže ostane neudata kod svojih roditelja, zatim je Allah opskrbi mužem, i od njega je opskrbi djetetom, pa se ona nešto naljuti i porekne (blagodati) govoreći: ‘Nikad nikakav hajr od tebe nisam vidjela.‘” Silsiletul-ehadisis-sahiha, br. 823.

En-Nesa’i u djelu Išretun-nisa’, i et-Taberani u djelu el-Mu’džemus-sagir prenose s vjerodostojnim senedom da je Allahov Poslanik ﷺ rekao: “One koje će biti vaše žene u Džennetu su one ljupke, koje puno rađaju, donose hajr svojim muževima, pa kada se on naljuti ona dođe i stavi svoju ruku u njegovu i kaže: ‘Neću trepnuti dok ne budeš zadovoljan.‘” Silsiletul-ehadisis-sahiha, br. 287.

Kaže el-Munavi u komentaru ovog hadisa: “Ona koja posjeduje ovakva svojstva – zaslužuje da bude od stanovnika Dženneta, a kako samo malo vidimo žena sa ovakvim svojstvima.” Fejdul-Qadir, 3/106.

Bilježe et-Tirmizi i Ebu Davud s vjerodostojnim senedom od Seubana da je Allahov Poslanik ﷺ rekao: “Koja god žena zatraži od svog čovjeka razvod bez postojanja be’sa, neće osjetiti miris Dženneta.” Sahihul-Džami’is-sagir, br. 2706.

Kaže el-Munavi u komentaru ovog hadisa: “Bez be’sa, tj. bez teškog stanja koje je primorava da se rastavi.” Fejdul-Qadir, 3/138.

Izvor: https://www.n-um.com/koliko-je-muzevo-pravo-kod-zene/