Sunday 18 September 2022

Propis mašinski zaklane piletine



Pitanje:

Pri klanju pilića u mesarama, stave hiljadu pilića na jednu mašinu zatim izgovore bismillah samo jednom i sve ih odjednom zakolju. Zatim ih sve peru u jednoj velikoj zdjeli bez da mijenjaju vodu tako da svaki put voda postaje prljavija. Kakav je propis ovakve piletine? Ako je kupimo neispečenu zatim je operemo i ispečemo da li postaje halal? I šta ako je ispečeno npr u restoranu jer tamo ne peru piletinu prije pečenja?


Odgovor:

Zahvala neka je Allahu

Nema ništa pogrešno u klanju pilića modernim mašinama sve dok su oštre i dok presjeku vratne žile. Ukoliko mašina kolje više pilića odjednom dovoljno je da osoba koja upravlja mašinom izgovori bismillah jednom prilikom pokrećanja sa nijetom da zakolje piliće podrazumjevajući da je osoba koja kolje musliman ili ehlu-kitabi.
(فتاوى اللجنة الدائمة 22/463)

Što se tiče pranja koje si spomenuo, ukoliko takvo pranje sapere krv koja je izašla iz vena oni su tahir/čisti međutim ukoliko je ostalo šta od te krvi na njima treba je obrisati prije jela.

Treba spomenuti da krv koja se smatra nedžasetom je krv koja dolazi iz vena i koja teče iz pileta kada je zaklano, što se tiče krvi koja se nalazi u piletu mimo toga i koje vidimo pri čišćenju ta krv se ne smatra tom krvlju i takva krv je tahir/čista.

Allah kaže:

قُل لَّا أَجِدُ فِي مَا أُوحِيَ إِلَيَّ مُحَرَّمًا عَلَىٰ طَاعِمٍ يَطْعَمُهُ إِلَّا أَن يَكُونَ مَيْتَةً أَوْ دَمًا مَّسْفُوحًا أَوْ لَحْمَ خِنزِيرٍ فَإِنَّهُ رِجْسٌ أَوْ فِسْقًا أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ بِهِ ۚ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَإِنَّ رَبَّكَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ


Reci: "Ja ne vidim u ovome što mi se objavljuje da je ikome zabranjeno jesti ma šta drugo osim strvi, ili krvi koja istječe, ili svinjskog mesa – to je doista pogano – ili što je kao grijeh zaklano u nečije drugo, a ne u Allahovo ime." A onome ko bude primoran, ali ne iz želje, samo toliko da glad utoli, Gospodar tvoj će doista oprostiti i milostiv biti.

(al-An’aam 6:145)


A Allah najbolje zna.


Izvor: https://islamqa.info/en/answers/75891/ruling-on-eating-chicken-that-was-slaughtered-by-machine