Friday 18 December 2020

Mesh po čarapama - Za one koji su bolesni i ne mogu trpiti nuždu?



Pitanje:
Da li je dozvoljeno da se potare po čarapama(mesh) koje nisu providne i koje su malo deblje iz slijedećih razloga:
Hladnoća, poteškoća ili bolest, osipa na nogama ili zbog poteškoće uzimanja abdesta po nogama kod starijih osoba ili ukoliko osoba ima problem sa čuvanjem od mokraće pa mora češće uzimati abdest u toku dana?

Odgovor:
Zahvala neka je Allahu.
Dozvoljenost mesha po kufufu ili bilo čemu što bude umjesto čarapa (obuća mestve, gips) nije ograničeno na slučaj bolesti, hladnoću ili poteškoću jer uopšteno značenje predaja u kojima se spominje mesh ukazuje na to. Ali istina je da osoba koja je bolesna u ovom slučaju ima veću potrebu za uzimanjem mesha.

Isto se odnosi i na osobu koja je iskušana nekontrolisanim puštanjem mokraće. Takve osobe mogu potirati po kufufu ili čarapama bez izuzetaka.

Ibn Kudame rahimehullah je rekao:
''Žena koja ima istihazu, osoba koja ne može kontrolisati mokraću i slični slučajevi neka uzmu abdest zatim obuku kufuf i neka potiru po njima. Ovo je rekao Ahmed jer se oni uzimaju kao da su u potpunoj čistoći (taharetu). Ibn Akiil je rekao: ''Ona nema izbora osim da uzme ovu olakšicu a onaj koji ima pravo na olakšicu onda je preči da uradi tako (da postupi po olakšici). ''
Kraj citata iz El-Mugnija 1/174.

El Mirdavi rahimehullah spominje:
''Potiranje po kufufu ili čarapama je dozvoljeno za ženu u istihazi i slično kao što je dozvoljeno i dugima (koji nisu u poteškoći) po ispravnijem stavu kako je spomenuo i imam Ahmed.'' 
Kraj citata iz El-Insaf 1/169.

U fetvama stalne komisije za fetve SA 4/245. (اللجنة الدائمة) se spominje:
Onaj ko je iskušan da ne može držati mokraću bi trebao da se očisti zatim stavi nešto preko svog stidnog mjesta što bi spriječilo da urin kapa dalje zatim neka uzme abdest i neka klanja. To bi trebao raditi prije svakog namaza. Dokaz tome je ajet:


فَاتَّقُوا اللَّـهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ

Zato se Allaha bojte (ispunjavajte dužnosti) koliko god možete

[Kur'an 64:16]

I radi toga što je Allahov Poslanik Sallallahu alejhi ve sellem uputio ženu koja je imala istihazu da stavi komad platna i da uzme abdest za svaki namaz. I dozvoljeno je osobi koja ne može da kontroliše mokraću da kada uzme abdest obuče čarape i da uzima mesh na njih do kraja perioda koliko traje dozvoljenost uzimanja mesha radi onog što je očito iz dokaza. Kraj citata.

A Allah zna najbolje.

Izvor: IslamQA fetva 162395