Sunday 27 October 2019

Da li nošenje djeteta sa nečistoćom u namazu kvari namaz?


Pitanje:
Da li nošenje djeteta, na kome ima nedžaseta, tokom namaza kvari namaz i abdest?

Odgovor:
Allahu pripada sva zahvala.

Prvo. Jedan od uslova ispravnosti namaza je odsustvo nedžaseta odnosno čistoća tijela, odjeće i mjesta na kome se klanja od nedžaseta. Ukoliko osoba klanja a na njegovoj odjeći ima nedžaseta ili na njegovom tijelu ili ukoliko nosi dijete na kome ima nedžaseta ili nosi bocu u kojoj ima nedžaseta njegov namaz nije ispravan po većini učenjaka ali njegov abdest je ispravan.

Ibn Kudame rahimehullah spominje u Mugniju (1/403.):
'' Ukoliko osoba koja klanja nosi začepljenu bocu u kojoj se nalazi nedžaset njegov namaz nije ispravan jer on nosi nečistoću koja se ne može zanemariti pa je sličan položaj i osobe koja na sebi ili na svojoj odjeći ima nedžaset.'' Kraj citata. Opširnije u El-Mevsu'ah El-Fikhijeh 40/99, El-Medžmu'ah 3/157, Kešhaful-El-Kinna 1/289.

Drugo.
Namaz postaje neispravan ukoliko osoba nosi dijete a zna da na njemu ima nedžaset. Ako nije znao ili je znao pa zaboravio zatim uzeo dijete onda je njegov namaz opet ispravan.

En-nevevi rahimehullah kaže u El-Medžmu' 3/136:

Što se tiče mišljenja učenjaka o osobi koja klanja sa nedžasetom na sebi ali da je zaboravio na to mišljenje našeg mezheba je da on mora da ponovi taj namaz. To je mišljenje Ebu Kilabe i Ahmeda rahimehullah. Međutim većina učenjaka kaže da ne mora ponavljati namaz. Ibn El-Munzir prenosi od Ibn Omera, Ibn El-Musejeba, Ate, Salim ibn Abdullaha, Mudžahida, Eš-Šabija, En-Nehaija, Ez-Zuhrija, Jahje El-Ensarija, El-Evzaija, Ishaka i Ebu Sevra. Ibn El-Munziri kaže: ''Ovo je takođe i moje mišljenje i mišljenje Rebije i Malika. Dokazi za to su jaki i ovo je preče mišljenje.'' Kraj citata.

El-Mirdavi kaže u El-Isnefu 1/486.
''Što se tiče riječi: ''Ukoliko je se sjetio nakon završetka namaza da je nedžaset bio prisutan dok je klanjao, ili nije bio svjestan ili je zaboravio, za to imaju dva mišljenja:
Jedno mišljenje kaže da je namaz ispravan. Ovo je ispravno mišljenje po većini kasnijih učenjaka i ovo je izabrano mišljenje autora (Ibn Kudame) i šejha Tekjudina (Ibn Tejmije rahimehullah).

Drugo mišljenje kaže da namaz nije ispravan i da ga mora ponoviti ovo je ono što mi mislimo da je ispravan stav (El-Mirdavijevo mišljenje)'' Kraj citata.

Ibn Usejmin rahimehullah kaže:

Ako osoba klanja sa nečistoćom na svom tijelu koju nije očistio ili je ona na njegovoj odjeći ili mjestu gdje klanja onda njegov namaz nije ispravan po većini učenjaka. Ali ukoliko nije bio svjestan te nečistoće ili je bio svjestan pa je zaboravio i završio s namazom onda je njegov namaz ispravan i ne mora ga ponavljati. Dokaz za ovo je  da je Allahov Poslanik Sallallahu Alejhi ve Sellem predvodio ashabe u namazu i skinuo je svoju obuću dok je klanjao pa su i ashabi skinuli svoju obuću.  Kada je Allahov Poslanik Sallallahu Alejhi ve Sellem završio s namazom upitao ih je zašto su skinuli obuću pa su mu odgovorili da su vidjeli njega kako je skinuo pa da su i oni skinuli a on im je rekao: ''Džibril mi je došao i rekao mi da imam nečistoću na njima.'' Ukoliko bi namaz bio neispravan radi nečistoće za koju se ne zna onda bi Allahov Poslanik Sallallahu Alejhi ve Sellem ponovio namaz od početka.


Izbjegavanje nečistoća na tijelu, odjeći i mjestu gdje se klanja je uslov da namaz bude primljen. Ali ukoliko osoba ne izbjegne nečistoću radi nepoznavanja da se nečistoća tu nalazi ili ukoliko zaboravi onda je njegov namaz ispravan sve jedno da li je znao pa zaboravio ili uopšte nije znao za postojanje te nečistoće.

Ako bi neko rekao: ''Kakva je razlika između ovog slučaja i slučaja kada čovjek klanja bez abdesta jer je zaboravio da ga nema ili ukoliko nije svjetan propisa osobe koja klanja bez abdesta radi zaborava ili neznanja. Kako osoba koja zaboravi na abdest mora ponoviti namaz a osoba koja zaboravi na nečistoću ne mora?

Naš odgovor je:
Razlika između njih je da je abdest i gusul nešto što nam je naređeno da činimo dok je izbjegavanje nedžaseta ono što spada u ustručavanje od zabranjenog. Nečinjenje naredbi se ne može opravdati neznanjem i zaboravom dok se činjenje onoga što je zabranjeno može.
Kraj citata iz Medžmu'ul fetava 12/390.

A Allah najbolje zna.

IslamQA fetva broj 136524