Wednesday 20 March 2019

Kako da ti dova bude primljena



Uistinu svaka dova je primljena i čovjek će biti nagrađen za nju ako onaj koji dovi:


- Počne zahvalom i veličanjem Allaha zatim donese Salavat i Selam na Allahovog Poslanika Sallallahu Alejhiv e Sellem

- Ne hrani se haramom (hrana, piće, duhan, haram imetak).

- Izbjegava grijehe.

- Ne traži ono što je samo po sebi haram.

Ako neko bude doslijedan u ovome onda će njegova dova biti primljena jer Allah kaže:

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ ۖ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ ۖفَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ 
A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu. (2:186)

وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ ۚ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ 
Gospodar vaš je rekao: "Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati! Oni koji iz oholosti neće da Mi se klanjaju – ući će, sigurno, u Džehennem poniženi." (40:60)

Uzmimo pouku iz događaja s medom.
هُ فِيهِ شِفَاءٌ لِّلنَّاسِ
...U njemu je lijek za čovječanstvo.(16:69)

Prenosi Seid El Hudri radiallahu anhu da je neki čovjek došao kod Allahovg Poslanika Sallallahu Alejhi ve Sellemi rekao: ''Moj brat ima bol u stomaku.'' Allahov Poslanik reče: ''Daj mu da pije med.'' Zatim je taj čovjek došao drugi put i rekao isto pa mu je Allahov Poslanik Sallallahu Alejhi ve Sellem rekao: ''Neka pije med'' Zatim je došao treći put i rekao isto a Allahov Poslanik Sallallahu Alejhi ve Sellem opet reče: ''Neka pije med.'' pa je zatim čovjek došao opet i rekao: ''Učinio sam to.'' Ili po drugom rivajetu ''Naveo sam ga da pije med ali to mu je pogoršalo stanje.'' Allahov Poslanik Sallllahu Alejhi ve Sellem reče: ''Allah je rekao istinu a stomak tvoga brata je rekao laž, neka pije još meda.'' Pa je ovaj učinio da pije još meda i zatim je ozdravio. (Sahih El-Buhari 5684. i 5716. Sahih Muslim 2217.)

Slično tome kada čovjek osjeti da mu se dova ne prima onda neka zna da postoji greška u njemu samome i odsutnost uma a ponekad sam um odbija da prihvati ili razumi Allahovu mudrost (kada dova ne bude uslišana).


Izvor: nepoznat (Prevod starijeg sačuvanog kraćeg teksta)