Saturday 28 October 2017

Istihara namaz



حَدَّثَنَا قُتَيْبَةُ، قَالَ حَدَّثَنَا عَبْدُ الرَّحْمَنِ بْنُ أَبِي الْمَوَالِي، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْمُنْكَدِرِ، عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ ـ رضى الله عنهما ـ قَالَ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم يُعَلِّمُنَا الاِسْتِخَارَةَ فِي الأُمُورِ كَمَا يُعَلِّمُنَا السُّورَةَ مِنَ الْقُرْآنِ يَقُولُ ‏ "‏ إِذَا هَمَّ أَحَدُكُمْ بِالأَمْرِ فَلْيَرْكَعْ رَكْعَتَيْنِ مِنْ غَيْرِ الْفَرِيضَةِ ثُمَّ لِيَقُلِ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ، اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ خَيْرٌ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي ـ أَوْ قَالَ عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ ـ فَاقْدُرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لِي ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيهِ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ شَرٌّ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي ـ أَوْ قَالَ فِي عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ ـ فَاصْرِفْهُ عَنِّي وَاصْرِفْنِي عَنْهُ، وَاقْدُرْ لِي الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِي بِهِ ـ قَالَ ـ وَيُسَمِّي حَاجَتَهُ ‏"

[Sahih El-Buhari 1166. ili Sahih Buhari knjiga 19. hadis 45.]


Prenosi se od Džabira ibn Abdulalha:

Allahov Poslanik ﷺ  (Sallallahu Alejhi ve Sellem) nas je podučio kako da činimo istiharu pri svim potrebama isto kao što nas je podučavao surama Kur'ana. Rekao je:
''Ako neko od vas planira da učini neku stvar neka prvo klanja dva rekata namaza mimo farza i da kaže (nakon namaza):

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ، اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ خَيْرٌ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي ـ أَوْ قَالَ عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ ـ فَاقْدُرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لِي ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيهِ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ شَرٌّ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي ـ أَوْ قَالَ فِي عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ ـ فَاصْرِفْهُ عَنِّي وَاصْرِفْنِي عَنْهُ، وَاقْدُرْ لِي الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِي بِهِ
Pa je rekao: zatim neka imenuje potrebu.''


[Sahih El-Buhari 1166. ili Sahih Buhari knjiga 19. hadis 45.]






Približna transliteracija dove***:

‘Allahumme inni estehiruke bi ‘ilmike, ve estakdiruke bi kudretike ve es’eluke min fadlike-l-‘azimi, fe inneke takdiru ve la akdiru, ve t’alemu ve la e’alemu, ve Ente ‘Allamu-l-gujub. Allahumme in kunte t’alemu enne haze-l-emre hajrun li fi dini ve me ‘aši ve ‘akibeti emri, (ili je ovdje rekao ‘adžili emri ve adžilihi) fa-kdirhu li ve jessirhu li, summe barik li fihi, ve in kunte ta’ lemu enne haze-l-emre šerrun li fi dini ve me ‘aši ve ‘akibeti emri, (ili je i ovdje rekao fi ‘adžili emri ve adžilihi) fa-srifhu anni, va-srifni anhu va-kdir lije-l-hajre hajsu kane, summe-rdini bihi”.

Približan prevod značenja dove:

O Allahu, od Tebe tražim dobro Tvojim znanjem i odredi mi ga Tvojom moći. Podari mi nešto od Tvoje velike dobrote, jer Ti sve možeš, a ja ne mogu; Ti sve znaš, a ja ne znam! Ti si Poznavalac skrivenih tajni. Allahu moj, ako je, prema Tvome znanju, ova stvar dobra za mene, moju vjeru, za moju sadašnjost i budućnost, (ili je rekao:za mene na dunjaluku i ahiretu”), onda mi omogući da se dogodi, olakšaj mi je i podari mi bereket u njoj! A ako je, pak, prema Tvome znanju ova stvar loša za mene, za vjeru moju, za moju sadašnjost i budućnost, (ili je rekao: ”za mene na dunjaluku i ahiretu”), onda je otkloni od mene, odvrati mene od nje, i odredi dobro za mene gdje god se nalazilo i učini da budem zadovoljan Tvojom odredbom!”


PAR NAPOMENA!
1.Ukoliko učite dovu na arapskom izostavite riječi prenosioca koje su označene žutom bojom(أَوْ قَالَ ).
2. Prilikom činjenja dove možete je učiti na jedan način (مَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِيili na drugi (عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ) kako je spomenuto u predaji ili pak spomenuti oba načina (وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي , فِي عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ).
3. ***Transliteracija je namjenjena samo za osobe koje su se tek prihvatile ili vratile islamu. Osoba koja duže vrijeme klanja namaz dužna je da se poduči harfovima.

Saturday 14 October 2017

IMAM EN-NEVEVI: ŠTA UČINITI KADA TI NEKO PRENESE TRAČ O TEBI?





Tračanje je prenošenje i širenje onoga što bi trebalo ostati privatno i obznanjivanje onoga što neko mrzi da se o njemu širi.
Osoba mora da se suzdrži i da šuti o svemu onome što vidi ili čuje o stanju drugih ljudi osim u slučaju da će donijeti korist muslimanima ili spriječiti grijeh ukoliko bi se prenijelo.

Imam Nevevi kaže: ‘’Svako kome se prenese nemimet-trač o njemu poput: ‘’Taj i taj je rekao to i to o tebi.’’ Od njega se očekuje da uradi slijedećih 6 stvari:

1. Ne smije da vjeruje u ono što mu se prenese, jer osoba koja prenosi trač je tračar (nemmam) a takva osoba je fasik i njegov govor se odbacuje.
2. Mora da mu zabrani da to čini i da izjavi da prezire tu njegovu radnju prenošenja trača.
3. Mora da ga zamrzi Allaha radi jer je on zaista omražen kod Allaha, a mržnja u ime Allaha je obaveza.
4. Ne smije imati loše misli o onome kome se porijeklo trača pripisuje radi riječi Allaha: ”O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja” iz ajeta:


يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ ٱجْتَنِبُوا۟ كَثِيرًا مِّنَ ٱلظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ ٱلظَّنِّ إِثْمٌ ۖ وَلَا تَجَسَّسُوا۟ وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ ۚ وَٱتَّقُوا۟ ٱللَّهَ ۚ إِنَّ ٱللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ ١٢

O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, nekā sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga – a vama je to odvratno – zato se bojte Allaha; Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.


Al. Hudžurat, 12.


5. Takođe, to što ste čuli ne smije vas navesti da špijunirate i istražujete dublje jer Allah takođe u istom ajetu kaže: ”I ne uhodite jedni druge...”



6. Ne smije da je zadovoljan sa sobom (da se umisli) jer je zabranio trač onome ko ga prenosi. Samim time ne smije da prijavljuje istog riječima ‘’taj i taj mi je prenio to i to.’’ Jer bi time i sam postao onaj ko prenosi tračeve i počinio bi ono što je i sam zabranio.

Prenosi se da je neki čovjek otišao Omer ibn Abdul-Azizu rahimehullah i rekao mu nešto o drugoj osobi. Pa mu je Omer rekao:
‘’Ako želiš možemo istražiti to što govoriš, pa ako lažeš ti si jedan od osoba koje Allah spominje u ajetu

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓا۟ إِن جَآءَكُمْ فَاسِقٌۢ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوٓا۟ أَن تُصِيبُوا۟ قَوْمًۢا بِجَهَٰلَةٍ فَتُصْبِحُوا۟ عَلَىٰ مَا فَعَلْتُمْ نَٰدِمِينَ ٦

O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što ste učinili pokajete.

Al. Hudžurat, 6.


a ako govoriš istinu onda spadaš među one koje Allah spominje u ajetu

هَمَّازٍ مَّشَّآءٍۭ بِنَمِيمٍ ١١

klevetnika, onoga koji tuđe riječi prenosi,

Al-Kalem, 11.



a ako želiš možemo ti preći preko toga što si spomenuo.” Pa je čovjek rekao: ‘’O vođo pravovjernih, molim te pređi preko toga, neću to više spomenuti.’’ [Imam Ebu Zekerijah jahja En-Nevevi ”El-Ezkar” str. 32. ]






Izvor: http://alsiraat.co.uk/articles/imam-an-nawawee-conveys-gossip-you
https://istina.ba/imam-en-nevevi-sta-uciniti-kada-ti-neko-prenese-trac-o-tebi-3/

Sunday 1 October 2017

Propis učenja Fatihe na namazima u kojima imam uči naglas



U namazima u kojima imam uči naglas onome koji je iza imama nije propisano da uči Fatihu, a učenje Fatihe na namazima na kojim imam uči u sebi je vadžib (obavezno), i ovo je najispravnije mišljenje!
A što se tiče hadisa: "…nema namaza onaj koji ne prouči Fatihu" on se odnosi na namaze u kojima se uči u sebi, kako bi tako spojili između ovog hadisa i između zabrane učenja iza imama u namazima u kojima se uči naglas.

Potvrđeno je da se Fatiha ne uči (na namazima u kojima se uči naglas) od Ebu Bekra, Omera ibn Hattaba, Alije ibn Ebi Taliba, Zejda ibn Sabita, Džabira ibn Abdillaha i drugih ashaba!
I stoji u 'Muwetti' (od imama Malika), da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, pitao ashabe :"Da li je neko od vas maloprije učio zajedno sa mnom?", pa su rekli: "Da."
Pa je on rekao: "Rekoh sebi, šta je ovo nadglašavam se sa Kur’anom?!", pa su ashabi prestali učiti iza imama.
Istima’ (u arapskom jeziku) znači slušati i šutiti, a sema’ znači samo slušati. a učenjaci su se složili da se tokom učenja imama traži istima' (tj. slušanje i šutnja)!

Do imama Ahmeda je došlo da je neki čovjek rekao: "Onaj koji ne prouči Fatihu iza imama na namazu u kojem se uči naglas, njegov namaz je neispravan."
- Pa je on rekao negirajući to: "Ovo je Poslanik i ovo su njegovi ashabi, i ovo su oni koji su ih slijedili u dobru (tabini), tu je i Malik u Medini, Lejs u Misru, Ewzai’ u Šamu i Sufjan u Kufi. Da li je iko od ovih rekao da je onome koji ne prouči Fatihu iza imama (u namazima gdje se uči naglas) namaz neispravan!?"
Ovaj imam nam ovime prenosi koncezus na ovome i ovo je istina na koji upućuju dokazi!

Što se tiče hadisa: "Možda vi učite iza imama?", rekli su: "Da." Pa je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao: "Nemojte učiti osim Fatihu!", ovaj haber je slab, a dodatak: "Možda vi učite iza imama?", je munker. (munker je onaj hadis koji prenosi slab prenosilac, koji proturiječi onome što je prenio pouzdan prenosilac), tako kažu imam Ahmed i šejhu-l-islam Ibn Tejmijje i na njegovu neobičnost (ili rijetkost) je ukazao imam Tirmizi.

U tefsiru Allahovih, azze we dželle, riječi: "Vaša dova je uslišana", neki komentatori Kur'ana kažu: "Musa je dovio, a Harun je izgovarao: 'Amin', pa je Allah rekao da su obojica dovili."
Tako i ti, kad izgovoriš 'Amin' (Allahu uslišaj) za imamom, kao da si učio.

Onaj koji bude učio Fatihu iza imama u namazu gdje se uči naglas, neće se okoristiti ni od svog učenja, niti od imamovog učenja, a to njegovo učenje će biti bez razmišljanja!

Kako ćemo narediti onome ko klanja iza imama i da uči i da šuti istovremeno!?
Uzvišeni Allah nije u čovječijim prsima stvorio dva srca!!!
A Allah kaže: "A kad se Kur’an uči - slušajte ga i šutite da bi vam se milost ukazala!"
Vidjeli smo mnoge koji su upali u vesvese (šejtanska došaptavanja), zbog toga što su učili Fatihu iza imama na namazima gdje se uči naglas; Završi namaz pa se pita: "Da li sam proučio Fatihu ili ne?!", pa nekada ponavlja jedan namaz više puta.

Autor: Sulejman El-Ulvan

Preuzeto sa: https://salafimediabalkan.wordpress.com/2016/04/04/propis-ucenja-fatihe-na-namazima-na-koji-sejh-sulejman-el-alwaanma-imam-uci-naglas/