Friday 29 September 2017

Da li je dozvoljeno ženi u hajzu da uđe u mesdžid?



Dokazi učenjaka koji dozvoljavaju ženi u hajzu ( u nastavku ćemo koristiti riječ haid) da uđe u mesdžid

1 El beraetu el aslijje što znači da ne postoji dokaz koji haidu zabranjuje ulazak u mesdžid.

2 Boravak i spavanje crne žene u mesdžidu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a koja je čistila
mesdžid. Ne prenosi se ni jedan dokaz da joj je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio da u vrijeme hajza napusti mesdžid. Hadis o ovoj ženi i njenom boravku u mesdžidu se nalazi kod Buharije.

3 Riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Aiši, radijellahu anha: „Radi sve što radi hadžija samo nemoj obavljati tavaf oko Kabe.“ Učenjaci kažu da joj je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio tavaf jer je tavaf poput namaza. Stoga joj je zabranio tavaf ali joj nije zabranio da uđe u mesdžid. S obzirom da je hadžiji dozvoljeno da uđe u mesdžid dozvoljava se i haidu.

4 Riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: „Vjernik nije nečist“.

5 Hadis kojeg bilježi imam Muslim od Aiše, radijellahu anha, da joj je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Dodaj mi tu posteljinu iz mesdžida'', a ona mu odgovori: ''Ja imam hajz.'' Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: ''Tvoj hajz nije u tvojoj ruci.“

Učenjaci su se razišli oko shvatanja ovog hadisa; da li je posteljina bila u mesdžidu ili je pak Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bio u mesdžidu a Aiša van mesdžida. Ako se uzme u obzir prvo shvatanje hadisa onda hadis ukazuje da je haidu dozvoljeno ući u mesdžid.

Dokazi učenjaka koji zabranjuju haidu ulazak u mesdžid

1 Riječi Uzvišenog: 

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَقْرَبُوا الصَّلَاةَ وَأَنتُمْ سُكَارَىٰ حَتَّىٰ تَعْلَمُوا مَا تَقُولُونَ وَلَا جُنُبًا إِلَّا عَابِرِي سَبِيلٍ حَتَّىٰ تَغْتَسِلُوا ۚ

„O vjernici, pijani se nikako namazu ne približavajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate, i kada ste džunubi – osim ako ste putnici – sve dok se ne okupate.“

Kažu: Pod namazom se ovje misli na mjesto gdje se obavlja namaz tj mesdžid. Ako je džunubu zabranjeno da ulazi u mesdžid onda analogno tome i ženi koja je haid je zabranjeno da u ulazi u mesdžid.
Odgovor: Ova analogija nije ispravna zato što je onaj koji je džunub u stanju da se očisti  za razliku od haida koja to nije u stanju sve dok ne istekne njen hajz.

2 Riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je naredio ženama, da izađu na bajram: „Neka se žene u hajzu odvoje od musalle.“
Odgovor: Ovdje se pod musallom cilja na namaz a ne mjesto obavljanja namaza, to zbog toga što je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, namaz klanjao na otvorenom a ne u mesdžidu.

3 Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi Aiši, radijellahu anha, poturao svoju glavu iz mesdžida kako bi ga češljala a onaj je bila haid.
Odgovor: Hadis ne kazuje jasno na zabranu zato što postoji mogućnost da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, to uradio zato što je u mesdžidu bilo ljudi tako da nije volio da Aiša uđe u mesdžid.

4 Hadis: „Mesdžid nije dozvoljen džunubu niti haidu.“
Odgovor: Hadis je slab zbog toga što se prenosi putem Džusre bint Didžadže. Rezime govora učenjaka o njoj jeste ono što jke spomenuo Ibn Hadžer a to je da je ona makbule (tj da se njen hadis prihvata ako bar još jedan ravija prati i podržava u njenoj predaji što nije slučaj sa ovom predajom).
Nakon spominjanja dokaza učenjaka koji zabranjuju ženi haidu da boravi u mesdžidu vidimo da ne postoji jasnog i vjerodostojnog hadisa koji haidu zabranjuje ulazak u mesdžid te stoga kažemo da je haidu dozvoljeno ući i boraviti u mesdžidu.

Imam Ševkani kaže: „Od učenjaka koji su odabrali mišljenje da je ženi koja je haid dozvoljeno ući u mesdžida je i Zejd ibn Sabit. Hattabi ovaj stav prenosi od Malika, Šafije, Ahmeda i zahirija...“

Skraćeno iz knjige „Džamiu ahkami en-nisa“ (Enciklopedija propisa za žene) šejha Mustafe Adevija.

Preveo: Idriz Bilibani

Napomena prevodioca: To što smo na osnovu prethodnih dokaza odabrali pomenuto mišljenje ne znači da žena treba nakon toga kad god joj se ćefne i bez ikakve valjane potrebe da ulazi u mesdžid. Stoga savjetujemo sestrama da onda kada su u hajzu ulaze u mesdžid radi potrebe poput slušanja predavanja i tome slično.
Na taj način, inšaallah, veličaju i uvažavaju mesždi koji je jedno od Allahovih znamenja.
Isto tako žena koja je haid a koja se nalazi u mesdžidu ne smije svojim prisustvom i ponašanjem remetiti i uznemiravati ostale sestre koje klanjaju ili rade neki drugi ibadet u mesdžidu.