Monday 26 October 2015




Upitan je Šejh Sulejman El `Ulwan o učenjacima za koje nam savjetuje da se vraćamo na njih po pitanju fetwi. Pa je odgovorio:

1) Abdurrahman El-Berrak.
2) Abdullah Es-Saad.
3) Abdul`aziz Er-Radžihi.

Wednesday 14 October 2015

Da li je Džehennem vječan?


Pitanje:

Da li je istina da je Šejh Ibn Tejjmije rahimehullah bio mišljenja da Džehennem nije vječan? Ako je istina, koje dokaze koristi za to mišljenje jer postoje mnogi ajeti koji su u kontradiktornosti s tim mišljenjem?
Odgovor: Sve zahvale pripadaju Allahu, Svijedočim da nema božanstva dostojnog obožavanja mimo Allaha i da je Muhammed Njegov rob i poslanik.

 Prvo, Nije istina da je šejh Ibn Tejmije rahimehullah ikada rekao da Džehennem nije vječan, niti se ovaj stav može naći u njgovim najčešće printanim i korištenim knjigama. Ono što se ustvari desilo je da je njegov učenik Ibn Kajjim rahimehullah prenijeo od ispravnih predhodnika dva mišljenja na ovu temu i uz to prenjeo bitnije citate ashaba na istu temu. Međutim Ibn Tejmijje u svojoj knjizi potvrđuje vječnost Džehennema i Dženneta i takođe prenosi koncenzus učenjaka i imama na ovu temu.

Dr. Ali ibn Ali Džabir rahimehullah je preuzeo na sebe odgovornost da razjasni mišljenje Ibn Tejimijje i njegovog učenika Ibn Kajjima rahimehumullah na ovu temu. Neke od stvari koje je spomenuo u svom radu su slijedeće:
1.       Ibn Tejmijje je bio upitan o vjerodostojnosti  hadisa koji se prenosi od Enesa R.a od Poslanika Sallallahu Alejhi ve Sellem o sedam stvari koje  neće umrijeti niti nestati, a tih sedam stvari su:
Džehennem i njegovi stanovnici, Levhil-mahfuz, pero, Kursi i Arš. Odgovor na ovo je bio da se ovaj govor ne prepisuje Allahovom Poslaniku [sa /] nego da je to govor učenjaka. Na ovo je dodao da postoji koncenzus među ispravnim predhodnicima, imamima i slijedbenicima Ehlu Sunnet vel Džemata  da neka stvorenja nikada neće prestati da postoje a među njima su: Džehennem, Džennet i Arš. Samo je grupa novotara poput ElDžehma ibn Safvana i onih koji se slažu s njim iz reda Mu’atezila i njima sličnim tvrdila da će sva stvorenja na kraju prestati da postoje. Ovo je laž i u kontradikciji je sa Kur’anom, Sunnetom i koncenzusom učenjaka.
2.       Imam Ibn Tejmijje je citirao riječi Imama Ebu-El-Hasana El-Ešarija kada je negirao stavove El-Džehma ibn Safvana. El-Ešari je spomenuo da učenjaci imaju dva mišljenja o tome da li će Allahova stvorenja nestati. Safvan je tvrdio da će Allahovo znanje, moć i djela Uzvišenog Allahanestati. Takođe je vjerovao da će Džennet i Džehennem nestati zajedno sa svojim stanovnicima sve dok niko ne ostane sem Allaha onako kako je bilo prije nego je išta bilo stvoreno. Naravno, svi islamski učenjaci su rekli da nema kraja Džehennemu i Džennetu kao i njihovim stanovnicima. Takođe da Allahovo znanje i moć nikada neće nestati/prestati.
3.       Ibn Tejmije je bio svijestan i priznao je koncenzus na ovu temu koju prenosi ibn Hazm rahimehullah. Ibn Hazm spominje da je Džehennem stvarno mjesto vječne patnje, da neće nestati i da će njegovi stanovnici u njemu vječno ostati. Ibn Tejmijje se protivio niti komentarisao na ovo iako je kritikovao razna druga mišljenja ibn  Hazma.
4.       Kada je spomenuo mišljenje da su neka stvorenja vječna. Ibn Tejmijje je spomenuo da da u to ne vjeruju samo novotari koji vjeruju da Džehennem i Džennet imaju kraj poput El-Džehma ibn Safvana ili oni koji ne vjeruju da je kretanje Džehenemlija u Džehenemu vječno poput Ebu-l-Hudajla.
5.       Ibn Tejmije prenosi da je većina sunijskih učenjaka mišljenja da je Džennet vječan i da su događaji koji se dešavaju u njemu takođe vječni i stalno se obnavljaju. El-Džehm ibn Safvan je bio mišljenja da je Džehennem prolazan a Hudajl El-Allaaf da su kretanja unutar Džehennema prolazna i da će ostati u stanju vječnog mirovanja. Ova mišljenja su bazirana na odbijanju činjenice da neko od stvorenja može posjedovati osobinu vječnosti.  Ibn Kajjim rahimehullah spominje da je Ibn Tejmijje napisao i knjigu na ovu temu ali koja na žalost nikada nije pronađena. El-Hafiz abdul-Haadi rahimehullah spominje djela ibn –Tejmijje i navodi kako je on (ibn Tejmijje) preuzeo ulogu borbe protiv onih koji su mišljenja da je Džehennem i Džennet prolazan.
Izvor: http://www.islamweb.net/emainpage/index.php?page=showfatwa&Option=FatwaId&Id=7485
 Dodatno:

Što se tiče ajeta:
I nesretni će u Džehennem, u njemu će teško izdisati i udisati; dok je nebesa i Zemlje, u njemu će ostati – osim ako drukčije Gospodar tvoj ne odredi. Gospodar tvoj, zaista, radi ono što želi. (10:106/107)
El-Kurtubi spominje u svom tefsiru govor 11 učenjaka koji spominju da će džehenemlije vječno ostati u vatri. U jednom od ovih mišljenja se navodi da je ovo izuzetak samo sa vjernicima koji su bili griješnici koji će naposlijetku izaći iz Džehennema. Bazirano na ovome, fraza: ‘’ I nesretni će u Džehennem’’ se odnosi i na grešnike i na kafire. Što se tiče drugog djela kada se spominje ‘’halidiina’’(ovdje prevedeno samo kao ‘’u njemu će ostati’’) u sahih hadisu se spominje da je Enes ibn Malik rekao: Rekao je Allahov Poslanik SallallahuA lejhi ve Sellem: ‘’Neki ljudi će ući u vatru, potom će postati poput pepela zatim će biti izvađeni i primljeni u Džennet, i biće rečeno ovo su Džehenimjjuni(dirnuti džehennemom- ili kao mjesto porijekla ‘’Albanijj’’ albanac džehenemijj- iz džehennema, Allah najbolje zna)’’ Prenosi Buhari 6896
Allahov Poslanik je rekao: ‘’ Smrt će biti dovedena na Sudnjem danu kao crno-bjeli ovan, biti će postavljena između Džehennema i Dženneta, pa će biti rečeno: O stanovnici Dženneta znate li ko je ovo; pa će odgovoriti : znamo, to je smrt. Pa će biti upitani stanovnici Džehennema: o stanovnici Džehennema znate li ko je ovo, pa će odgovoriti: znamo to je smrt. Onda će biti izdana naredba i biti će zaklana. Zatim će biti rečeno: O stanovnici Dženneta, on(Džennet) je vječan i nema smrti. O stanovnici Džehennema, on (Džehennem) je vječan i nema smrti. Onda je Allahov Poslanik proučio ajet:

I opomeni ih na Dan tuge kada će biti s polaganjem računa završeno, a oni su ravnodušni bili i nisu vjerovali. (prevod značenja 19:39)
(Muslim, 5087, prenosi se od El-Hudrija)


Ibn Hazm u Meraatib El-Idžma kaže:  Džehennem je stvaran, to je mjesto mučenja koje nikada neće prestati, stanovnici Džehennema nikada neće nestati i tu će ostati vječno bez kraja’’.
Et-Tahavi u svojoj akidi spominje: ‘’Džennet i Džehennem su dva stvorenja koja nikada neće nestati niti će njihovom postojanju doći kraj.’’


Zaželjeće oni da iz vatre iziđu, ali im iz nje neće izlaska biti, za njih će biti patnja neprestana. (prevod značenja El-Maide 37.)